Genel
2018’de Yapay Zeka’dan neler bekliyoruz?
Geride bıraktığımız yılda yaşanan teknolojik gelişmelere bakacak olursak, 2018’de de zekanın “genel anlamda” kullanma alanlarında yeni aşamalar kaydedileceğini öngörmek mümkün. Dell Technologies Orta Doğu, Türkiye ve Afrika‘dan Sorumlu Kıdemli Başkan YardımcısıMohammed Amin, yapay zeka teknolojisinin insan hayatını daha da kolaylaştıracak gelişmelere imza atacağını belirterek, bunları şöyle sıralamış:
MUHAMMED AMIN |
1. Yapay zeka “düşünme görevlerini” hızla yerine getirecek
Önümüzdeki birkaç yıl içinde yapay zeka, sadece veri düzenlemede de
ğil veriye göre harekete geçmede de harcadığımız zamanı kısaltacak. İşletmeler, kendileri adına veri odaklı “düşünme görevlerini” yerine getirmesi için yapay zekadan faydalanarak yeniliklerin kapsamınıbelirleme, içeriğini tartışma, senaryosunu planlama ve test etme sürelerini önemli oranda kısaltacak.2. Akıllı
şehir kurulmasına daha çok katkıda bulunacak2018 yılından ba
şlayarak nesnelerin internetinin can verdiği şehirleri, işletmeleri, evleri ve taşıtları daha fazla görmeye başlayacağız. İşlem gücü maliyetinin düşmesi ve bağlantımaliyetlerinin 0 dolara yaklaşması ile yakın zamanda 100 milyara ve sonra da bir trilyona yakın bağlıcihaza sahip olacağız. Tüm bu verilerin yapay zekanın gücüne sahip işlem gücü ile birleşimi de makinelerin, kaynaklarımızıdaha iyi bir şekilde yönetmesine yardımcı olacak..3.
Şirketler müşterilerini yapay zekayla daha iyi anlamaya başlayacakDell Technologies Dijital Dönü
şüm Endeksi, orta ila büyük ölçekli kurumlardaki liderlerin %45’inin beşyıl içinde kurumlarının işe yaramaz olacağına inandıklarınıve %78’inin yeni kurulmuş teknoloji şirketlerini işletmelerine bir tehdit olarak gördüklerini gösteriyor. Şirketler müşterilerin davranışlarınımakine öğrenimi ve yapay zeka sayesinde daha doğru bir şekilde belirleyip bu doğrultuda hizmet sunmaya başlayacak.4. İnsan kaynaklarının işini kolaylaştıracak
Önümüzdeki on yıl içerisinde sanal gerçeklik ve yapay zeka gibi teknolojiler insanların duygularından ve önyargılarından bağımsız hareket etmesine yardımcı olacak. Birkaç sene içerisinde yapay zekanın bilinçli ve bilinç dışı önyargılarıgidermesi için işe alım ve terfi prosedürlerine uygulandığını göreceğiz. Bunun yanı sıra sanal gerçeklik, iş mülakatlarında potansiyel bir çalışanın gerçek kimliğini bir avatar ile maskeleyerek, işgörüşmelerinde sadece liyakatın kriter alınmasını sağlayacak.