Genel

Hem gözünüze hem teknolojiye bakan girişim

FROM YOUR EYES, insanlardan makinelere kadar uzanan geniş bir spektrum için görme deneyiminin en teknolojik ve kişiselleştirilebilir halini tasarlayan bir yapay zeka teknolojileri firması. Göremeyen milyonlarca insanın görebilmesi için onları en ileri teknolojiyle buluşturmayı hedefleyen girişim, zamanla “göremeyen makinelere de teknolojik yönden görüş kazandırma” sürecine kadar genişlemiş. Bu nedenle FROM YOUR EYES, bir görme teknolojileri markası.

FROM YOUR EYES Kurucusu Zülal Tannur kullandıkları teknolojileri şöyle açıklıyor: “FROM YOUR EYES teknolojileri birçok farklı kişiye ve kuruma hitap ediyor. FROM YOUR EYES’ın mobil uygulaması FYE sayesinde görme engelli insanlar fotoğraflarına, videolarına ve görsel dokümanlarına yapay zekayla betimleme alabiliyor. Kendi yapay zekalarını kendilerine göre kişiselleştirebiliyor. FROM YOUR EYES’ın uygulaması ise e-ticaret firmaları, bankalar, havalimanları ve otomobiller gibi çok farklı dikeylerde kurumların görüntü işleme çözümlerine ulaşmasını sağlıyor. 

FROM YOUR EYES, 15 milyon görsel veri kullanarak kendi yapay zekasını eğitiyor. Yapay zekamızın görüntü işleme hızı 15 milisaniye. Öte yandan doğruluk oranı yüzde 98.03 gibi çok yüksek bir seviyede. Video görüntü işleme de yapıyoruz. Anlık görüntü işlemeyi hayata geçirmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Şu an 40’tan fazla ülkede kullanılıyoruz. Yapay zekamızın verdiği çıktıları GPT NLP’siyle birleştiriyor, bu sayede insanların algılayabileceği cümleler haline getiriyoruz.”

Tannur az gören bir çocuk olarak dünyaya gelmiş ve görme engelinin ilerlemesiyle önce kullanıcısı olduğu teknolojileri güzel bir hikayeyle kendisi geliştirmeye başlamış: “İnsanların yüzlerini, nesneleri veya renkleri tam olarak tanıyamıyordum. Bunları bilgisayar ortamında tanımayı öğrendim. Daha sonra on yaşında görüşümü tamamen kaybettiğimde dünya çapındaki 330 milyon görme engelli insan gibi görselleri yazıyla tarif eden görüntü işleme teknolojilerini kullanmaya başladım. Birçoğunun ilk kullanıcıları, geliştiricileri ve büyümesinde rol alan rakiplerinde yer aldım. Microsoft’un ‘teknolojiye yön veren kadın lideri’ olarak seçildikten sonra da bir Microsoft görüntü işleme çözümünü Türkiye’ye entegre eden deneyim ekibinde sorumluluk aldım. Microsoft’un Türkiye ve global elçisi olarak seçilerek Microsoft çalışanı olma yetkinlikleriyle yetiştirildim. Daha sonra Google’ın Women Tech Maker’larından (teknoloji üreticilerinden) biri olma ünvanına sahip oldum. Bütün bu yerlerde sorumluluk alırken ve görüntü işleme teknolojilerini kullanırken, hızlı ve kapsamlı görsel tanıma teknolojilerine yani görme deneyimine sahip olamadığımı fark ettiğimde FROM YOUR EYES’ı kurmaya karar verdim. FROM YOUR EYES’ın fikir aşaması bir buçuk yıl sürdü. 2020’de Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bir fikir maratonunda birinci olmasıyla başladı. Daha sonra Nisan 2022’de çalışabilir ilk ürünün geliştirme sürecine girdik. Nisan 2023’te şirketimizi kurdum. FROM YOUR EYES ekibinde şu an Microsoft’un ve Google’ın yetiştirdiği teknoloji geliştiriciler, biyomedikal mühendisleri ve psikolojiden endüstri mühendislerine kadar multidisipliner alanlarda çalışan kişiler yer alıyor.”

Tags
Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close