Genel

Akıllı telefon bitti; Hoşgeldin akıllı cihaz. Yakında “akıllı”ya da gerek kalmayacak

Artık “akıllı telefon” kavramını yavaş yavaş başka cihazlarla değiştireceğimiz bir döneme doğru yol alıyoruz. Yıl 2024. “Nasıl çalıştığını öğrenmemize gerek kalmayacak, uygulamaları yavaştan ortadan kaldıracak yapay zekalı arkadaşlar” geliyor.

Dünyanın en büyük teknoloji fuarı 9-12 Ocak tarihlerinde yine binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşti. Yüzlerce dev ve farklı ölçeklerdeki şirket, yeni ürünleri tanıttı.

Rabbit CEO’su Jesse Lyu ise etkinliğin belki de en dikkat çeken yeni ürününü tanıttı: R1. Lyu, R1’in insanın “arkadaşı“ ve teknolojiyle etkileşimimizi değiştiren bir oyun değiştirici olduğunu söylüyor. Fiyatı 199 dolar olacak. iPhone’un yaklaşık yarısı büyüklüğünde, 2.88 inç dokunmatik ekranı var. Pilinin tüm gün yettiği söyleniyor.

Lyu CES’teki sunumunda şöyle diyor: “Bilgisayar olsun dedik ama insanlar öğrenmekte zorlanmasını istemedik. Diğer yandan scroll down yaparak ekranı kullanın istedik. Sesle ChatGPT gibi soru sorup cevap alın, her türlü soruyu sorun istedik. Bu cihazla ChatGPT’den veya uygulamalardan çok daha kısa, milisaniyeler içinde cevap alabiliyorsunuz.”

Lyu şöyle konuşuyor: “Large Acton Model (LAM) yöntemi ile, uygulamaların, arayüzlerin veya ajanların karşılaştığı sorunlara temel bir çözüm buluyoruz. LAM, herhangi bir yazılımdan herhangi bir arayüzü öğrenebilir.”

Lyu, internette ve dolayısıyla cihazlarda uygulamalar nedeniyle oluşan karmaşayı, hepsine ayrı ayrı girme durumunu ortadan kaldıran; uygulamanın özelliklerini cihazın, aslında çoğunlukla donanımın yaptığı bir cihazdan bahsediyor.

R1, kullanıcı etkileşimlerinden öğrenme yeteneğine sahip ve belirli görevler için eğitiliyor. Tek bir arayüz üzerinden müzik kontrolü yapabilir, araba siparişi verebilir, market alışverişi yapabilir, mesaj gönderebilir ve daha fazlasını yapabilir.

Ekran üzerinde müzik, ulaşım, video görüşmeleri gibi işlevler için kategori tabanlı kartlar gösterebilir. 

2024, giyilebilir-takılabilir yapay zekalı cihazlarda prototip sunumlarının artacağı bir yıl olacak. 

ELE YANSIYAN EKRAN

Geçen yıl benzeri ürün prototiplerinin piyasa sürüldüğü bir yıl olmuştu. Bunların en etkileyicisi Humane’ın geliştirdiği “AI Pin” idi.“Cep Telefonu Katili” ismi takılan ve konuşmayı birden fazla çevirip, elinizi veya bir düz alanı ekran olarak kullanabileceğiniz cihaz ile bazı noktalarda benzeşiyor. Üzerinize taktığınız bu cihaz, sesle komut alıyor ve ekran görüntüsünü elinize yansıtıyor. Eliniz cep telefonu ekranı oluyor.

Eski Apple çalışanları Imran Chaudri ve Bethany Bongiorno tarafından kurulan Humane’ın yapay zekalı giyilebilir cihaz, ses komutuyla aramaları cevaplayabildiğiniz gibi aynı şekilde metinleri de kullanıcının eline yansıtabiliyor. Herhangi bir düzlem ekran olarak kullanılabiliyor.

Bu cihazlar prototip olarak sunuluyor. İşlevsellik bakımından pek çok eleştiriye de maruz kalıyorlar.

Ancak anlaşılan o ki, yakın dönemde temel iletişim cihazları, adı akıllı cep telefonu veya alternatifleri olsun, “donanım-yazılım-tasarım” üçgeninde belirgin değişiklikler olacak.

Tags
Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close