Genel

Apple Intelligence, “intelligent” (zekice) bir fikir mi?

Apple Intelligence… Apple % 100 orijinal yazılım, donanım ve bulutken Üretken Yapay Zeka yolcuğunu sonunda açıkladı ve mayısta açıklanan ChatGPT-4o’ı bünyesine kattığını açıkladı. Siri’ciğimiz HER oldu. ChatGPT-4o HIM. Elon Musk ortalığı birbirine kattı. Samsung, “Amaan biz yaptık zaten onları” dedi.

Son haftalarda dengelerin değiştiğinin işaretlerini görmeye başlıyoruz sevgili dostlar… Hatta hatta yeni ekonominin nasıl şekillendiğine şahit oluyoruz. Hatt ve hatta yapay zeka ekosisteminin nasıl aynı havuzda maliyetleri düşürme, gelirleri ve müşterileri artırma yoluna gittiğini görüyoruz.

Tarihi zamanlar…

Madde madde gidelim…

  • Apple’ın ChatGPT’nin kabiliyetlerinden yararlanmak için OpenAI ile masaya olduğu aylardır biliniyordu. Apple CEO’su Tim Cook, 10 Haziran’da düzenlenen ve dört gözle beklenen 2024 Dünya Çapında Geliştirici Konferansı’nda (WWDC), ChatGPT’nin Apple’ın kendi yapay zekasıyla birleştiğini anlatan, Apple Intelligence kavramını bizimle tanıştırdı.

Yani onun, bunun yapay zekası değil. Apple’ın iPhone’u, iPad’ive Mac’ine özgü, Apple’ın kurguladığı bir (yapay) zeka.

  • Soru: Apple, Samsung’un ocakta lanse edilen Google’ın Gemini’yi entegre ettiği dünyanın ilk yazılım-donanım telefonu GalaxyAI S24’ünden neyi farklı yaptı? Yani Samsung, “Biz bunları yaptık bile. Önüne Apple koyunca farklı mı oluyor? “ demekle haklı mı?
  • Cevap: Temelde yapay zekanın telefon kullanıma yansıyabileceği alanlar belli. Apple da Google’ın ofis uygulamalarında olduğu gibi mail ve notları özetlemeye, görüntü geliştirmeye, fotoğraf editlemeye, hatırlar videolar geliştirmeye, Siri’nin yerine işbirliği yaptığı Bixby ile sesli konut vermeye yapay zeka getirdi.

Burada yabancı olduğumuz bir Üretken Yapay Zeka ( Generative AI) kullanım yok. O kadar özellik arasında farklı bir kullanım denemişse bile, mesela prompt ile emoji geliştirmek gibi (Başka özellikler vardır, ben bilmeyebilirim, çünkü bu özellikler derya deniz) önemli bir fark olduğunu sanmam.

  • Apple iOs 18’i yapay zekalı işletim sistemi haline getirirken hatalar mı yaptı?

   Neden ChatGPT’den destek aldı?

   Özel hayat, güvenlik, telif hakları bariyerinin aşılmamasıyla bilinen Apple, iddia edildiği gibi ChatGPT nedeniyle güvenlik zaafına mı uğradı?

  • Cevap: ChatGPT’den sonra, dünyanın en büyük 5 markasından birinin yapay zekada hangi aşamada olduğu merak ediliyordu. Ben paylaşımlarında OpenAI’ın ChatGPT’sinden geri kalmayacağı öngörümü paylaşmıştım ki yanılmışım.

Apple, WWDC’de kendi yapay zeka temellerinin (on-device 3 milyar parametreli LLM ve computer power Google AI çipleri) ChatGPT’nin veya Gemini’in başarılı olsun-olmasın sunduğu kadar iyi olmadığını anlayınca, OpenAI ile işbirliğine gitmiş. Sonuç beni hayalkırıklığına uğrattı açıkçası.

Ama varoluşu “güven” üzerine kurulu olan Apple’ın kullanıcısının bir prompt yazdıktan/ sesli konut ettikten sonra “bunu ChatGPT ile paylaşayım mı?” sorusunu sorması, ne anlama geliyor? Apple bile bile güveni neden sarssın?

Bu yanlış bir hamle mi oldu? Bence yanlış denemez. Şimdiye kadar ne ektin, denir sanırım. Eğer yeteneklerin OpenAI veya Google’ın Üretken Yapay Zeka uygulamaları kadar iyi değilse, çok alternatifin yok.

Ancak bugün aynı denklikte bir uygulama geliştiremeyen Apple, 2 yıl sonra bunu başarabilecek mi? Bu 2 senede çözülebilecek bir sorun mu? Yoksa ChatGPT’ye bağımlı mı olacak? Veya başka markalara..?

BAKIN BURAYA KADAR OLAN BÖLÜM, SADECE BENİM DEĞİL, BENİM GİBİ YENİ DÜNYAYI -DİKKAT YAPAY ZEKAYI DEMİYORUM- TAKİP EDEN HERKES İÇİN BÜYÜÜÜÜK BİR GELŞME.

Şimdiiiii…

Dediğimiz gibi ChatGPT;  iPhone, iPad ve Mac’te Siri ve yazım araçlarına entegre edilecek. Cihaz bazlı (on-device) görevlerle ilgilenen dahili bir yapay zeka  hizmeti, ChatGPT’yi tamamlayacak.

Ve böylece Apple, ChatGPT’yi milyonlarca kullanıcıya tanıtarak etkileşimi artıracak ve upgrade’e teşvik edecek. 

OpenAI, Microsoft’un Azure hizmetlerindeki artan kullanım nedeniyle daha yüksek maliyetler üstlenecek, ancak potansiyel kullanıcı tabanı genişlemesinin getirisi çok daha büyük olacak. 

Diğer yandan, Apple’ın bulut sistemi kullanıcı verilerini saklamayacak. Apple, kullanıcı verilerine ayrıcalıklı erişime sahip olmayacak. OpenAI hesabına giriş yapmamış kullanıcılardan gelen ChatGPT sorguları olsa da kullanıcıların IP adresi gizlenmiş olacak. Ayrıca, bağımsız araştırmacılar, güvenceyi doğrulamak ve hataları bulmak için altyapı kodunu inceleyebilirler.

Anladığıma göreApple sandığımız, Google ve OpenAI/Microsoft arasında bir tercih yapmış değil. Google ve Antropic ile hala görüşüyor. Anthropic ile benzer anlaşmalar yapmayı da düşünüyor. Ve arama gelirlerindeki olası düşüşleri dengelemek için gelir paylaşımı anlaşmalarıyla yapay zekadan para kazanmayı hedefliyor.

Bu ortaklık, doğrudan ödemeler yerine dağıtım avantajlarını kullanarak stratejik bir değişimi anlamına mı geliyor? Apple, en azından benim sandığım gibi, yapay zeka donanım ve yazılımlarını (kendi yapay zeka fonksiyonlarını, Google yapay zeka çiplerini, bulutunu)  koruyarak maliyetlerini azaltmakla kalmıyor, mevcut yapay zeka ekosistemi, Üretken Yapay Zeka’nın “ekmeğini” var olan ve yeni oluşmakta olan veya adına “Big Tech”  demeyeceğimiz ama “yeni bir lig” olduğunu bildiğimiz oluşumlarla-bakın şirket bile demiyorum artık-paylaşmaya hazırlanıyor.

Tags
Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close