Genel

Bankacıyken 2’nci el elektronik ve bebek ekipmanları platformu kurdu

Kiralarsın, elektronik ve bebek ekipmanları gibi eşyaların kiralanarak kullanabileceği bir platform. Kullanıcılarımızın kısa süreli ihtiyaçlarını satın almaya gerek duymadan gidermesini ve satın almadan önce denemek istediği pahalı eşyaları kiralayarak deniyor. Eşyaları döngüsel ekonomi modeliyle sunarak aynı zamanda sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlıyor, elektronik atıkların önlenmesine bir çözüm sunuyor. Bireysel tüketicilerin yanısıra; Vestel, Monster, Arçelik gibi pek çok üreticinin de elektronik cihazlarını kullanıcıların denemesini sağlayarak markalara da çeşitli faydalar sağlıyor.

Kiralarsın eski bir bankacının cesur girişimiyle kurulmuş. Kiralarsın kurucu ortağı ve CEO’su Başak Baykan’ın kendi hayatında yaşadığı elektronik cihazların 2’nci el deneyimlerinden memnun kalmamasıyla birlikte doğuyor. Başak Baykan, 2021’de bir cihazı kiralayarak denemelere başlıyor. O sırada çalışmakta olduğu QNB Finansbank’tan Kiralarsın’ı hayata geçirmek için destek alıyor, mevcut işini bırakıyor ve 2022’de diğer kurucu ortaklarla birlikte Kiralansın‘ı hayata geçiriyor.

Başak Baykan, Kiralarsın’ın faaliyetleriyle ilgili şöyle konuşuyor: “Son teknolojili VR gözlüklerden, koltuk ve halı yıkama makinasına, bebek ekipmanlarından 3D yazıcılara kadar pek çok ürün bulunduğu için farklı hedef kitlelerin kullandığı bir platformuz. Genel olarak genç yetişkin, çoğunlukla beyaz yaka çalışan kadın ve erkeklere hitap etmekle birlikte örneğin telefonunu servise verdiği için kısa süreli telefon ihtiyacı olan herhangi segmentten bir kullanıcı veya kurumsal şirketler de hizmet alabiliyor. Tüm bireysel kullanıcılar, e-ticaret şirketleri, tüketici elektroniği şirketleri ve finansal kuruluşlarla birlikte çalışabiliyoruz. 2022’de ilk yatırım turumuzu 2.5 milyon dolarlık değerlemeyle kapattık. Öncelikli hedefimiz Türkiye’de Kiralarsın’la gösterdiğimiz başarılı büyümeyi yeni markamız Rundle ile Avrupa’da da göstererek, ülkemizi yabancı pazarlarda gururlandırabilmek.” 


Tags
Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close