Genel

Diş hekimliğinde yapay zekalı tedavi ve eğitim çözümü

CranioCatch diş hekimliğinde yapay zeka çözümleri geliştiren bir tekno girişim. Radyografi, fotoğraf, ağız içi tarayıcı görüntüsü gibi dijital görseller üzerinde çalışmalar yapıyor. Akademik çalışmalar aracılığıyla Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi bünyesinde kurulan yapay zeka laboratuvarında gerçekleştirilen bilimsel çalışmalarda kullanılan veri setlerinden geliştirilen yapay zeka modelleri kullanılıyor. 

CranioCatch kurucularından Doç. Dr. İbrahim Şevki Bayrakdar, modellerin başarı oranıyla ilgili şöyle konuşuyor: “Farklı klinik problemler için bu oran değişmekle birlikte, yaygın klinik durumların teşhisinde şu an yapay zeka modellerimizin başarı oranı yüzde 85’in üzerinde isabetli. Mesela diş tespiti ve numaralandırmasında başarı oranımız yüzde 95’in üzerindeyken; çürük tespiti, apikal lezyon, periodontal hastalık gibi durumların tespitinde bu oran yüzde 85’in üzerinde. Ancak bazı anomaliler gibi yaygın olmayan klinik problemlerde başarı oranlarımız yüzde 70’in altında. Geliştirdiğimiz yazılım diş hekimlerine özellikle teşhis konusunda çok önemli faydalar sağlıyor. Yoğun iş temposu içinde çalışan diş hekimlerinin daha hızlı karar vermesine destek verecek yapay zeka uygulamaları; diş eksikliklerinin belirlenmesi, ağızdaki restorasyonların belirlenmesi, çürük tespiti, periapikal patolojilerin tespiti, kist ve tümör teşhisi, periodontal problemlerin belirlenmesi, dental anomalilerin tespit edilmesi, implant planlaması, implant markalarının tespiti gibi birçok klinik problemin belirlenmesi ve bu tanısal tespitlere bağlı olarak tedavi planlaması seçenekleri sunabilecek ve hekimlere karar destek mekanizması olarak büyük faydalar sağlamış olacak.”

CranioCatch kurucularından Doç. Dr. İbrahim Şevki Bayrakdar

Yoğun çalışma temposu içerisinde hekimlerin iş yükünü de azaltacak olan yapay zeka ile daha hızlı ve kolay tanı konulabileceğini, sefalometrik radyografiler üzerinden yapay zeka aracılığıyla otomatik sefalometrik analiz yapılarak, analiz süreçlerinin çok kolaylaşacağını, zamandan ve insan gücünden tasarruf sağlanmış olacağını ifade eden Bayrakdar, “Sadece radyografiler değil, ağız içi fotoğrafla, ağız içi tarayıcı görüntüleri de yapay zeka ile tanı ve tedavi süreçlerine dahil oluyor. CBCT görüntüleri üzerinden anatomik yapıların otomatik segmentasyonu ve üç boyutlu baskı için .stl formatında katı model dosyaları yine yapay zeka ile otomatize bir şekilde elde edilebilir” diyor.

EĞİTİM İÇİN KULLANILIYOR

Bu yıl Eskişehir Osmangazi Teknoparkı’nda spin-off şirketi olarak kurulan CranioCatch’ın diş hekimliği eğitiminde kullanılabilecek yapay zeka destekli bir modülü de var. Diş hekimliği fakültelerindeki eğiticiler öğrenci eğitiminde bu modülü kullanarak öğrencilerin vakalar üzerinde interaktif ve yapay zeka desteği ile değerlendirme yapmalarını sağlıyor. Ayrıca sınav amacıyla da kullanarak öğrencilerin başarıları da test edilebiliyor. Bu ürün KEYPS (Kurumsal Eğitim Planlama ve Yönetim Sistemi) ile entegre edilerek fakültelerin kullanımına sunuldu.

CranioCatch’ın şu anda Sakarya, İstanbul, Erzurum ve Ankara’da müşterileri bulunuyor.


Tags
Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close