Genel

Elektrik tüketiminden tasarruf ettiren yapay zekalı sokak lambası

Areylight elektrik enerjisini nasıl verimli bir sekilde kullanabiliriz düşüncesinden ortaya çıkan bir girişim. Ve bunu yaparken yapay zekadan da yardım alıyor.

Bir energtech (enerji teknolojileri) girişimi olan Areylight’ın iddiası şu: “Sokak aydınlatmaları maksimum parlaklıkta  en az 12 saat çalışıyor. Bu büyük bir enerji maliyeti demek. Böylece haftada 2100 kwh tasarruf edilmesini sağlayabiliriz.”

Areylight’ın kurucusu Haluk Yılmaz, enerjiden maliyetleri nasıl düşürdüklerini şöyle anlatıyor: “Bu fikri ayni zamanda akıllı şehir konseptiyle bunu nasıl birleştirebiliriz diye yola çıktık.

Teknoloji ile sürdürülebilirliği birleştirmeyi amaçladık. Bu amaçla 2017de Ankara’da bilişim alanında faaliyet gösteren şirketimizi kurduk.

Areylight ile temelde kontrol donanımımızı armatüre yerleştiriyoruz ve yazılımımızla sokak lambasının harcayacağı enerji miktarını kullanıcının belirlemesini sağlıyoruz.

Sokak lambasının harcayacağı enerji miktarını kullanıcının belirleyebilmesi, yüksek enerji maliyetinin ortaya çıkmasını engelliyor.

Areylight’ın kurucusu Haluk Yılmaz

Yerli yapay zeka motoruna sahip sistem, çeşitli sensörlerden yararlanıyor ve gerçek zamanlı verileri daha önce elde edilen veriler ile karşılaştırıyor. Öncelikle elektrik direklerine “akıllı lambalar” yerleştiriliyor ve sistemin direğin görüş ve kapsama alanından geçen kişi, hayvan, araçların her bir harekete farklı şekilde karşılık vermesi, yani enerjinin miktarını ona göre ayarlaması sağlanıyor. Böylelikle ulaşılmamış bir enerji verimliliği seviyesine ulaşılıyor.

Kamera verilerinin analizi, radar verisi analizi ve büyük veri analizi yapay zeka çözümlerinde kullanılıyor.

Yılmaz, özellikle Arap yarımadasındaki uygulamalarında milyonlarca dolarlık tasarruf yapılmasını sağladıklarını belirterek, “Büyük yatırımları yurt dışından aldık, üç farklı ülkede şirketleştik. 3.3 milyon dolarlık bir değerleme oranına sahibiz. Ülkelerin büyük dijital dönüşümü ve akıllı şehir konseptleri için, ortalama 2.5-10milyon dolar arasında yatırım arayışımız var” diye konuştu.

Tags
Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close