Genel

En gerçekçi robot filmi

Henüz izlemediyseniz, çok iyi bir tavsiyem var… Kingsman: The Golden Circle. Kingsman son zamanlarda gördüğüm en iyi “proje”. İnsanlık yararına çalışan gizli ajanlardan oluşan İngiliz Kingsman grubunun maceralarını anlatan film, şimdiye kadar gördüğüm en gerçekçi robot filmi olmuş.



Kostümlerini, zerafetini ve Martini’sini 007 James Bond’dan alan ile çözümü teknolojide arayan Batman’in iyi bir karışımı olan filmin başrol oyuncuları efsane. Taron Egerton’ın yıldızlaştırıldığı bu eğlenceli aksiyon filminde kadronun diğer üyeleri şöyle: Julianne Moore, Colin Firth, Channing Tatum, Halle Berry, Jeff Bridges, Pedro Pascal ve Elton John. Şahane değil mi?


Ancak bu filmi blogda yazmamın nedeni, özenle seçilmişbu kadro değil. Filmin teknolojiye bakış açısı. Bu filmde insanlar ve hatta köpekler yerine geçen robotlar var. Bu robotlar, 1990’lardan bu yana izlediğimiz fütüristik-aksiyon filmlerinde olduğu gibi bize yabancı görünmüyor.
Bakın aşağıdaki insanımsı robota. Filmde bir tür “güzellik ve bakım uzmanı” olan robotun benzerini medyada görmediniz mi? Sizce bu robot, söz gelimi 5 yıl içinde insan hayatına dahil olamaz mı?

Gelelim Bennie ve Jets ismi verilen animasyon harikası iki robot köpeğe. Biri erkek, diğeri dişi olan bu iki köpek, Boston Dynamics’in tasarımlarına benzemiyor mu? Sensörleri sayesinde kimin dost, kimin düşman olduğunu gören ve ona göre saldırıp saldırmayacağına karar veren bu iki robot, bize böyle robot köpeklerin olabileceği hissi uyandırmıyor mu?
Filmin animasyon ekibi, erkek köpek Bennie’nin (solda) daha çok Rottweiler’a benzeyen, dişi Jets’in ise daha sakin ve gözlemci bir köpek karakterine büründürüldüğünü belirtiyor.


Bu film, fütüristik-fantistik filmlerin “insana tamamen yabancı ve uzak gelen robot veya yaratık tasarımlarıyla cezbetme” çabasından farklı bir bakış açısıyla hareket etmiş. Günümüzde konuşulan robot ve yapay zeka kavramlarıyla tasarımlarına bağlı kalmış. Bence bu filmi özel kılan şey de bu.

Bu arada, yapay zekalı robotların kötü kalpli sahibi Julianne Moore’un sözünden çıkmadığını, sahiplerine sadık kaldığını da belirtmek gerek. Bu film, “yapay zekanın insana rağmen düşünmeyeceği” fikrini savunanlara destek veriyor.

Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close