Genel

Futbol antrenörlerine taktik uygulaması: TacticAI

TacticAI, Google DeepMind’ın geliştirdiği, futbol antrenörlerine daha iyi taktik geliştirmelerini sağlayarak takımı 1-0 öne geçirecek yapay zekalı uygulama.

TacticAI isimli yapay zekalı asistan, dünyanın en büyük futbol kulüplerinden Liverpool FC oyuncularının 7,176 korner vuruşunu analiz ederek eğitilmiş. Her senaryoyu analiz etmek, öneriler ve tahmin sonuçları üretmek için üretken yapay zeka modellerini kullanmış.

Yapay zeka nasıl eğitilmiş diye soracak olursanız… Korner vuruşları, topun savunma oyuncusuna temas ettikten sonra kale çizgisini geçtiği zaman, hücum eden takıma veriliyor. Futbol gibi serbest akışlı ve öngörülemeyen bir sporda, kornerler – serbest vuruşlar ve penaltılar gibi – takımların önceden planlanmış oyunları deneyebilecekleri nadir anlardan…

TacticAI, her köşe vuruşu senaryosunu -örneğin, bir forvet başarıyla gol atarken veya rakip bir savunma oyuncusunun topu alıp takımına geri döndürmesi gibi- bir grafik haline getirmek için yapay zeka modellerini kullanıyor. Her oyuncudan gelen verileri grafiğin bir düğümüne dönüştürüyor ve ardından her düğüm arasındaki etkileşimleri modelliyor. 

Model, bu verileri kullanarak köşe vuruşu sırasında oyuncuları nereye konumlandırılacağı hakkında öneriler sunuyor. Örneğin, en iyi gol atma şansı veya en iyi oyuncu kombinasyonunu sağlamak…

Ayrıca köşe vuruşlarının sonuçlarını tahmin etmeye çalışıyor. Bir şutun gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini veya hangi oyuncunun muhtemelen ilk dokunuşu yapacağının tahmini gibi…

Google DeepMind’daki bu çalışmayı yürütün biliminsanı Petar Velickovic TacticAI’ın stratejilerinin antrenöre yardımcı olacağını, futbol dünyasının her zaman bir dönüm noktası aradığını ve modern futbolun böyle şekilleneceğini söylüyor.

Tags
Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close