Genel

Geçmiş ve Gelecek: Yapay zeka Hititolojiye ışık tutacak

Çok değerli topraklar üzerinde yaşıyoruz. Şimdi yapay zeka, bu toprakların kıymetini daha da anlamamız için bize bir şans veriyor. 21. yüzyılın en değerli teknolojisi, tüm zamanların en değerli medeniyetini, Hititlerin kültürünü daha iyi anlamamız, Anadolu topraklarında yaşadığımız için daha da şanslı hissetmemiz adına bize bir fırsat tanıyor. Türkiye’de ilk kez eski çağ tabletleri yapay zeka teknolojisiyle okunacak, buradan çıkacak sonuçlar insanlık için yeni bir ufuk açacak.

Eski çağ ile yapay zekayı buluşturan proje, 2021’in son günlerinde kamuoyuyla paylaşıldı. Proje, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde Hititlere ait Boğazköy çivi yazılı tabletlerini kapsıyor. 

Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenen Hitit tarihi eserleri…Hititler 3 bin 800 yıl önce Anadolu’nun ilk imparatorluğunu kurdu. Tunç çağının en teknolojik ve medeni imparatorluğuydu Hititler. Orta Anadolu’da 450 yıl boyunca hükümranlık yaptılar. 

Bu tarihi projede öncelikle müzedeki tabletlerin envanter listelerine bakılarak, uygunluk durumuna göre 3 boyutlu tarayıcılarla taranma sırası belirlenecek. Ardından tabletlerin hızlı ve verimli bir şekilde taranması sağlanacak. Yayınlanmış tabletlerin tespit edilmesi ve transkripsiyonlarının dijital ortama aktarılmasının ardından tabletlerdeki karakterlerin ve Hititçe dilbilgisi kurallarının derin öğrenme algoritmasına öğretilmesi ve son olarak çevirilerin yapılmasıyla gerçekleştirilecek. Bir yıllık süreç sonucunda elde edilen çıktıların dijital ortamda belirlenecek olan mecraya aktarılmasıyla proje sonuçlanacak.

Proje, eski Milletvekili Şevket Bülend Yahnici genel koordinatörlüğünde, Bilimi Destekleme ve Geliştirme Derneği (BİDGEDER) adına Zeynel Karacagil ve Efecan Anaz’ın yürütücülüğünde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ankara Üniversitesi işbirliğinde gerçekleştiriliyor.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Hititoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Sir Gavaz

Projenin akademik danışmanı Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Hititoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Sir Gavaz, şöyle konuşuyor: “Türkiye’de yapay zekayla eski çağ metinlerinin incelenmesi ilk kez bu proje sayesinde gerçekleşecek. Dolayısıyla Hitit çivi yazılı tabletlere ilişkin bu tarzda bir çalışma da henüz yapılmamıştı. Bu bağlamda söz konusu proje dünyada bir ilk. Projenin önemi de buradan kaynaklanıyor. Proje geçtiğimiz sonbaharda başladı. Bu yıl sonbaharın sonunda bitmesi hedefleniyor. Öncelikle bu projeyle ortaya çıkacak sonuçların Hititoloji alanında çalışanlar için çok faydalı olacağı kanaatindeyim. Zira yapay zekanın tabletleri okumasıyla birlikte ilgili alandaki çalışmalar hızlanacak ve böylelikle alanın uzmanları daha kolay yayın yapabilme imkanına sahip olacaklar. Bununla birlikte proje sayesinde üzerinde yaşadığımız Anadolu topraklarındaki kadim uygarlıklara ilişkin bilgi dağarcığımızın artacak olması da alanın dışında olan kişiler için büyük bir kazanç.”

Bu yıl sonbaharda projenin tamamlanmasıyla Boğazköy çivi yazılı tabletlerini içeren bir dijital arşiv açılacak.

Hititoloji alanında büyük bir kaynak olacak

Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ndeki Çivi Yazılı Tabletlerin 3 Boyutlu Olarak Taranması ve Boğazköy Tabletlerinin Yapay Zeka Tarafından Okunması Projesi’nin Sözcüsü Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Hititoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Sir Gavaz şöyle diyor: “Çivi yazısını kullanan Sumer, Akad, Asur ve Babilliler ile ilgili ABD., Kanada ve İsrail’de daha önce buna benzer çalışmalar yapıldı ve yüzde 97’lere varan doğru okuma oranları yakalandı. Biz de bu oranlara ulaşacağımızı umuyor ve yapay zekanın tabletleri okumasıyla birlikte ilgili alandaki çalışmaların hızlanacağını ve böylelikle alanın uzmanları daha kolay yayın yapabilme imkanına sahip olacaklarının altını çizmek istiyorum.”

Dünyaya örnek bir çalışma

Projenin 28 Aralık’ta Anadolu Medeniyetleri Müzesi‘nde düzenlenen tanıtım ve imza töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, “Boğazköy ve Kültepe’de elde ettiğimiz bu çivi yazılarını, başta Arkeoloji Müzemizde, Anadolu Medeniyetleri Müzemizde ve Çorum Müzemizde sergilemekteyiz. Bu eserlerin içinde bulundukları başta Hitit Uygarlığı olmak üzere, bu topraklarda yaşamış, onların yazıyla ortaya koydukları günümüze kadar ulaşan bu medeniyetin ipuçlarını, bu medeniyetin nasıl bir seviyede olduğu, nasıl yaşadıkları, siyasi ilişkilerinden eğitimine, ekonomik hayattan sosyal hayata kadar her türlü ilişkilerini çok daha hızlı bir zamanda, çok daha bilimsel kriter ve teknoloji ile buluşturarak bu çalışma sonucunda bu uygarlığa ulaşmış olacağız” diye konuştu.

Bu çalışmanın, Türkiye’de ve belki de dünyada bile bu çapta yapılan ilk çalışma olduğuna işaret eden Alpaslan, bunun son derece önemli, değerli ve dünyaya örnek olabilecek bir çalışma olduğunu vurguladı.

Alpaslan, medeniyete ilişkin bilgileri hem kültür varlığı hem de gelecek nesillere daha doğru ve daha bilimsel kriterlere uygun ulaştırma açısından bu çalışmayı son derece önemli bulduğunu ifade ederek, “Bu çerçevede bakanlık olarak, bu büyük çalışmayla, kültür ve tarihle teknolojiyi ve bilimi bir nevi iç içe geçirmiş, buluşturmuş ve bunu insanlığımızın hizmetine sunmuş olacağız” dedi.

Tags
Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close