Genel

Hollywood’u korkutan, bir prompt ile dizi çekebileceğiniz yapay zeka uygulaması: Showrunner

Arkanıza yaslanın. “Şule demişti” dersiniz; yakında herkesin kendi “film/dizisini” geliştireceği platformlar olacak. Herkes filmizi oylayacak. Tanıştırayım: Showrunner: ”Yapay Zekanın Netflix’i.”

Netflix yerine, Showrunner var Dizilerinizi çekip yayınlayacaksınız. Veya diğer kullanıcılar sizin dizinizi izleyecek.

Exit Valley

Vay, vay, vay…

Geçen yıl Gürcistan’daki keynote’umda Pika.art’ı anlatmış ve videoyu tek bir uygulamayla geliştirmenin Üretken Yapay Zeka ÜYZ (GenerativeAI) uygulamaları açısından bir dönüm noktası olduğunu söylemiştim.

Ardından #Sora geldi.

Ama şimdi The Simulation tarafından geliştirilen Showrunner var. Text-To-Episode. Yani metin girip bir dizi serisi veya bir sahne çıktısı alabiliyorsunuz.

Ve Sora’dan daha başarılı. Çünkü Sora’nın anası #ChatGPT gibi genel amaçlı bir yapay zeka uygulaması değil. (#GeneralPurposeAI) Kendi yapay zeka ajanları var ve  bu ajanlar açık kaynak.

Showrunner videolarının süresi de daha uzun. 2-16 dakika arasında videolar, web diziler geliştiriyorsunuz. Üstelik teknik bilgiye sahip olmadan ve profesyonel olmadan…

Bir Kahraman oluşturuyorsunuz. Konu belirliyorsunuz, dizinin türünü seçiyorsunuz (komedi, drama, korku…) ve prompt’ları, yani istemleri girip bir stil belirliyorsunuz ve dizinizi çekiyorsunuz.

Uygulamanın geliştiricisi The Simulation. Geçen yıl yayınlanan yapay zeka ile geliştirilen South Park’ın geliştiricisi Fable Studio ismini The Simulation olarak değiştirdi.

Lansmanı 30 Mayıs’ta yapılan Showrunner; Elon Musk, Mark Zuckerberg ve Sam Altman gibi figürlerin yer aldığı, bir Silikon Vadisi komedisi Exit Valley’nin iki bölümünü yayınladı. Animasyon komedi dizisinin ilk sezonunda 22 bölüm hedefleniyor. Bazıları The Simulation tarafından yapılacak, geri kalanları ise kullanıcılar tarafından geliştirilecek. Videolar film yapımcıları ve yaratıcılar jürisi tarafından oylanarak seçilecek. 

The Simulation lansmanda Exit Valley ile birlikte her biri farklı tarzlarda olan 10 TV şovu (web dizisi) duyurdu. Anime, Pixar ve South Park’ın kesme stiline kadar çeşitlilik gösteren diziler bulunuyor.

Geçen yıl yapay zekalı South Park, orijinal dizinin yaratıcılarından izin alınmadan araştırma amaçlı yapıldı. South Park bölümleri 8 milyondan fazla izlendi. Şirketin CEO’su Edward Saatchi; Fox, Netflix, Paramount ve Sony ile görüşmeler yaptığını söylüyor.

Tags
Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close