Genel

Kaliforniya eyaleti de “kontrollü yapay zeka” dedi

ABD’nin Kaliforniya eyalet meclisinde 30 Ağustos’ta kabul edilen “Asilomar yapay zeka prensipleri”, yapay zeka ve otonom silahların kontrollü geliştirilmesi bakımından tarihi adımlardan biri oldu. Google DeepMind, GoogleBrain, Facebook, Apple ve OpenAI’ın da onayladığı 23 prensipten oluşan bu liste, eyalet meclis tarafından kabul edildi. Hayatını kaybeden İngiliz astro-fizikçi Stephan Hawking, Elon Musk, Demis Hassabis, Yoshua Bengio, Tasha McCauley, Jeff Dean gibi isimlerinde yer aldığı 3 bin 800’den fazla yapay zeka araştırmacısı ve uzmanın üzerinde imzası bulunan Asilomar listesi, yapay zekanın uzun dönemde yasama erkiyle bilim dünyasının arasında sağlıklı bir bağ kurmayı amaçlıyor.

Prof. Stuart Russell

Bu konuyla ilgili, Asilomar listesinde imzası bulunan Kaliforniya Üniversitesi (Berkeley) Bilgisayar Bölümü profesörlerinden, yapay zeka uzmanı Stuart Russell ile görüştüm. Russell, dünyanın en büyük ekonomilerinden birini yaratan, Silikon Vadisi’nin de bağlı bulunduğu Kaliforniya eyaletinden böyle bir karar çıkmasının, eyaletin yapay zekanın kontrolsüz gelişmesi konusunu ciddiye alınması anlamına geldiğini düşünüyor. Yasanın bağlayıcılığı bulunmadığını hatırlatan Prof. Russell, öte yandan ABD genelinde gerektiğinde bununla ilgili bağlayıcı yasa çıkması için bir örnek teşkil edeceğini, hatta eyaletin bazı bölgelerinde bu kararın ardından otonom silahların yasaklanmasını sağlayacak yasal düzenlenmelerin konuşulmaya başlandığını söylüyor.

AB’NİN KAFASI KARIŞIK

Geçtiğimiz haftalarda Avrupa Parlamentosu’ndan (AP) yüzde 82 oy çokluğuyla otonom silahların yasaklanması konusunda bir tavsiye kararı çıktığını hatırlatan Prof. Russell, “AP’den geçen tasarıda bu kararın, ölümcül otonom silah sistemlerinin yasaklanmasına dönük bağlayıcı bir yasanın çıkması için gereken uluslararası uzlaşmanın başlangıcı olduğu belirtiliyor. Bu, şimdiye kadar AB’nin Birleşmiş Milletler Belirli Konvansiyonel Silahlar Sözleşmesi (CCW) toplantısında kullandığı söylemlerden çok daha güçlü” şeklinde yorum yapıyor. Öte yandan AB ülkeleri arasında otonom silahlarla ilgili kafa karışıklığı olduğuna vurgu yapan İngiliz bilimadamı, İngiltere’nin bu konuyla ilgili çok kafa karıştırıcı ve teknik olarak anlamsız yasa tanımları yaptığını, Almanya’nın yaptığı “robotun kendinin farkında olmaması halinde katil robot olamayacağına” şeklindeki tanımınsa anlamsız olduğu görüşünde. Çin’in CCW platformunda otonom silahlarla önlem alınması konusunda diğer ülkelere göre daha olumlu adımlar attığını, Güney Kore’nin de aynı çizgide gidebileceğini belirten Russell, AP ve Kaliforniya’dan çıkan umutlandırıcı kararlara rağmen dünyanın önde gelen ülkelerinin otonom silahların ölümcül olabileceğine ilişkin ikna edilmesi gerektiğini söylüyor.
Asilomar listesi, Kaliforniya’nın Asilomar bölgesinde Ocak 2017’de ekonomist, akademisyen, etik uzmanı, filozof ve yapay zeka uzmanlarının katıldığı bir toplantıda imzalandı. Toplantıda Elon Musk (yukarıda) ve Eric Schmidt (aşağıda) gibi teknoloji endüstrisine yön veren popüler isimler de katılmıştı.

Tags
Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close