Genel
“Kızım biraz tutumlu ol, paranı Manibux’ta biriktir”
Fintek girişimi Manibux’ın kurucusu ve CEO’su Canan Bayrak’ın tam da kadın girişimciliğine yakışan bir hikayesi var. Bayrak’ın kendisinden dinleyelim: “Ben psikolojik danışman ve bir anneyim. 17 yıl boyunca yaptığım psikolojik danışmanlık mesleğimde kendi kızlarım dahil çocukların parayı nasıl doğru yöneteceklerini bilmediklerini gözlemledim. Kendi paralarını yönetmeyi çocuklarımıza küçük yaşlardan öğretmeliydik. Ailelerin para ile olan ilişkileri dijital dünya ile uyumlu değildi. Çocuklarımıza kendilerinin olan harçlığı doğru kullanmalarını öğretmek ve harçlığı çağımızın yeni teknolojilerine uygun hale getirmemiz gerekiyordu. Bütün bu nedenler bir araya gelince; kısaca çocuklarımıza finansal okuryazarlık eğitimini erken yaşlarda vermegerekliliğinden Manibux doğdu. Harçlığın dijital haliyiz.
FinTek alanında deneyimli bir ekiple, teknolojiyi, psikolojik danışman kimliğimle birleştirerek, hayalini kurduğum Manibux uygulamasını 2016’da hayata geçirdim. 2018’den itibaren de Manibux çocukları ve aileleriyle buluştuk. Mümkün olduğunca, kullanıcılara dokunarak finansal okur yazarlık ve tasarruf anlatmaya çalışıyoruz. Psikolojik danışman bir anne olarak, ailelerin ve çocukların ihtiyaçlarını çok iyi bilmenin avantajını kullanarak ve onlardan biri olarak büyüyoruz. Aynı zamanda FODER’in (Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği) yönetim kurulu üyesiyim. Finansal okuryazarlık eğitimini çocuklarımızın dijitalde deneyimleyerek ve içselleştirerek kazanmalarını sağlamaya çalışıyorum.”
Manibux’ı ailelerin gelirinden bağımsız olan bir sistemin üzerine kurduklarını ifade eden Canan Bayrak, bu yeni nesil harçlık isteminin 8-18 yaş arası çocukları kapsadığını belirterek, “Sadece harcamaya yönelik değil; biriktirmeyi, hedeflere ulaşmayı, bağış yaparak paylaşmayı da aşılayan, çocukların bu olguları hayatlarının bir parçası yapmalarına yardımcı olan bir sistem. Bu sistem ile sürdürülebilir kalkınma hedeflerinden eğitim, eşitlik ve refah ilkelerine destek oluyoruz. Çocukların erken yaştan itibaren finansal okuryazarlık eğitimi almalarını, bunu davranışa dönüştürmelerini, ileri yaşlarda birikim yapabilen, kötü borçlanmaya girmeyen, bilinçli, paylaşan, finansal açıdan bağımsız, kendi ayakları üzerinde duran bireyler olarak yetişmelerine destek olmayı amaçlıyoruz. Anne babaların ve çocukların akıllı telefonlarına yükleyecekleri Manibux uygulaması ve Mastercard özellikli ön ödemeli karttan oluşuyor. Ancak bir finansal ödeme aracı olmaktan öte çocuklarımıza kendi paralarını yönetmeyi öğreten, aile içinde finansal okuryazarlık bilincinin temellerini oluşturan bir eğitim platformuyuz. Edufintech girişimiyiz de diyebiliriz.”
Finans ve teknoloji dünyasındaki kadın erkek eşitliğinin toplumun her kesimini olumlu etkileyeceğini düşündüğünü ifade eden Canan Bayrak, şu değerlendirmeyi yapıyor: “Fintek olarak dijitalleşmenin ve değişimin en hızlı olduğu sektörlerden birinde yer alıyoruz. Bu sektörde girişimci olarak daha çok kadın aktif olarak yer alır ve görünür hale gelirse, bu değişimin diğer sektörlere de olumlu olarak etkileyeceğine inanıyorum. Elbette girişimlerin sayısını arttırmak için kolaylaştırıcı teşvikler ve yatırımcıların da artması gerekiyor. Yatırımcılar da yatırım yaptıkları firmalardaki cinsiyet çeşitliliğine ve kadın çalışan sayısına dikkat etmeli ve bunu göre yatırım kararlarını vermeli. Kadınların iş dünyasındaki var oluşlarını ve gelişimlerini destekleyecek kuruluşlar artmalı ve sektördeki her kurum, kadın sayısını artırmak için iş birliği yapmalı. Sektörde yalnız olmadığımızı bilmek, hepimize güç verecektir. “