Genel

Microsoft, Mustafa Suleyman’ı transfer ederek yapay zekada yeni bir dönem daha başlattı

Müthiş transfer. Microsoft, Google Deepmind’in eski CEO’su, Inflection AI isimli dünyanın en değerli yapay zeka girişimlerinden birinin kurucusu Mustafa Suleyman’ı tüketici yapay zeka ürünlerinin başına getirerek, yapay zekada yeni bir üstünlük daha elde etti.

Suleyman açıklamayı sosyal medya hesabından kendisi yaptı: “Microsoft’un tüm tüketici yapay zeka ürünleri ve araştırmalarını, Copilot, Bing ve Edge’i de içeren alanlarda liderlik yapacağım. Uzun süredir işbirliği yaptığım arkadaşım Karén Simonyan BaşBilimci olacak.”

2022’de kurulan ve geçen yıl 4 milyar dolar değerleme alan Inflection AI’ın kurucusu Suleyman’ı destekleyenler arasında kimler var dersiniz? Microsoft, Nvidia, Bill Gates, Eric Schmidt ve Linkedin Kurucusu Reid Hoffman.

Özetle Microsoft, Microsoft, Microsoft…

Inflection AI geçen yıl Pi isimli diyaloga dayalı chatbotunu (insan dillini anlayabilen ve bir insan gibi iletişime geçen bir yapay zeka alanı) açıkladıktan sonra 1,3 milyar dolara yatırım almıştı.

Hemen Suleyman’ın geçen yıl okuduğum röportajından aklımda kalan şu cümleyi aktarayım: “Pi’nin, diyaloğa dayalı yapay zekanın yeni arayüz olduğunu doğrulamasıyla gidilecek çok daha fazla yol var.”

Microsoft ve Nvidia, Suleyman’a ve ekibine inanarak girişimin yükselmesini sağladı. Microsoft, OpenAI’a sağladığı bulut bilişim hizmetini Inflection AI’ya verdi. Nvidia ise geçen yıl piyasadaki en iyi yapay zeka eğitim çipi olan H100’den on binlercesini Inflection AI’a vereceğini açıklamıştı. Hatta hatta, Nvidia 2023’e kadar eğitimi 3-6 ay süren bir yapay zeka modelini 3,584 adet H100 ile 8 testten geçirdi ve bir GPT-3’ün 11 dakikadan az bir zamanda eğitilmesini sağladı.

Mustafa Suleyman 2023’te, “Objektif olarak söylemeliyim ki, Inflection AI şu anda dünyanın en iyi donanımına sahip” demişti.

Suleyman yine geçen yılki röportajda kısa vadeli planlar arasında: seçilmiş ortakların kendi diyaloğa dayalı yapay zekalarını eğitmeleri için bir arayüz vermek olduğunu söylemişti.

Microsoft ve yakın destekçisi Nvidia, erkenden Inflection AI’ya maddi/teknik yatırım yapmış ve istedikleri sonucu almış görünüyor. 

Microsoft, kimilerine göre en iyi açık kaynak Mistral AI ile de geçen ay partner oldu. Hatırlatayım… Fransız Mistral AI, şu anda AB’nin yapay zekadaki gözbebeği.

Anlayacağınız, Microsoft ve Nvidia’nın bulut ve donanım gücünün önünde şu an için kimse duramıyor.

Tags
Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close