Genel

Türkçe dil modeli geliştirmek kolay mı? Ne kadar yatırım aldınız?

Yapay zeka girişimlerimizin, özellikle de büyük çaplı yapay zeka modellerine (LLM- LAM-LML vs.) cengaverce soyunmuş olanların dikkatini çekmek isterim. ABD ve Avrupa’da güçlü alternatif arayan girişimler yeni fonların peşinde.

PreprelixtyAI’den daha önce bahsettiğimi hatırlıyorum. Preplexity’nin temelinde ChatGPT 3,5 var. Tasarım mantığı nedeniyle ChatGPT 4, Claude 2.1 ve Gemini Pro destekli. 

Ocak 2024’te 520 milyon dolar değerleme almıştı.

Ücretsiz olan Perplexity AI; Google, Microsoft’un arama motorlarına alternatif olarak ve yeni multi-model yapay zeka mimarisi platformu anlayışıyla çıkmışlardı.

Son olarak kullandığımda sonuçlar Google (Gemini Pro Bard), ChatGPT, Microsoft Bing’den kötüydü. Kullanıcıyla “sezgisel iletişim” yöntemiyle konuşuyor. Yani aradığınız şeyle ilgili genel bilgi veriyor. “Bu ne arıyor?”u bulmak merkezinde yok. “Ha bulamadım mı, ya bu, bu mu?” demiyor.

Aslına bakarsanız Google’a ileri yapay zeka sonradan eklendiği ve ChatGPT yeni bir yapay zeka kullanımı (API) merkezli tasarlandığından, Perplexity AI’ın kullanıcı dostu tasarımı bence çok kolay ve verimliydi. Bir arama motoru mantığında değil, GenerativeAI (Üretken Yapay Zeka) aracı gibi tasarlanmıştı. Yazılı değil, sesli arama da yapabiliyorsunuz.

Zaten yakında arama motoru diye birşey kalmayacak. Çok fonksiyonlu, verimli, multi model arama, keşfetme, paylaşma platformlarına doğru gidiyoruz.

Ancak Perplexity AI, devlerin karşında güçlü bir alternatif oluşturmak için daha çok yatırım yapmak istedi. Yapay zeka geliştirmek, büyük büyük modeller geliştirmek hem kolay değil hem de çok pahalı. Girişim bu nendenle Ocak 2024’te 73,6 milyon dolar yatırım aldı. Hem de Nvidia ve Jeff Bezos’tan…

Bu girişimin Google ile mücadele etmesi için daha fazla yatırıma ihtiyacı var. Devlerin karşısına çıkmak kolay değil.

Gelelim Türkçe büyük dil modeli geliştirmek isteyen arkadaşlarımıza…

Google, aralıkta ayında genel amaçlı yapay zeka modeli Gemini’yi duyurmuştu. Şimdi de kullanıcıların Bard’ın en hızlı versiyonunu kullanabilmeleri için 40’tan fazla dilde ve 230’dan fazla bölgede yeni özelliklerini kullanıma sundu. Gemini Pro Bard’da artık Türkçe de var. Üstelik istediğiniz cevabı alamazsanız “Bir daha dene, bir daha kontrol et” diyebiliyorsunuz.

Aynı şekilde Türkçe de yarışmak için cidden büyük yatırımlar gerek. Ülkemizde pek çok Türkçe geniş dil modeli geliştirmenin yollarını arıyor. Dışarıya satmak isteyenler de var. Bakalım bizden iddialı bir girişim çıkacak mı?


Tags
Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close