Genel
Türkçe dil modeli geliştirmek kolay mı? Ne kadar yatırım aldınız?
Yapay zeka girişimlerimizin, özellikle de büyük çaplı yapay zeka modellerine (LLM- LAM-LML vs.) cengaverce soyunmuş olanların dikkatini çekmek isterim. ABD ve Avrupa’da güçlü alternatif arayan girişimler yeni fonların peşinde.
PreprelixtyAI’den daha önce bahsettiğimi hatırlıyorum. Preplexity’nin temelinde ChatGPT 3,5 var. Tasarım mantığı nedeniyle ChatGPT 4, Claude 2.1 ve Gemini Pro destekli.
Ocak 2024’te 520 milyon dolar değerleme almıştı.
Ücretsiz olan Perplexity AI; Google, Microsoft’un arama motorlarına alternatif olarak ve yeni multi-model yapay zeka mimarisi platformu anlayışıyla çıkmışlardı.
Son olarak kullandığımda sonuçlar Google (Gemini Pro Bard), ChatGPT, Microsoft Bing’den kötüydü. Kullanıcıyla “sezgisel iletişim” yöntemiyle konuşuyor. Yani aradığınız şeyle ilgili genel bilgi veriyor. “Bu ne arıyor?”u bulmak merkezinde yok. “Ha bulamadım mı, ya bu, bu mu?” demiyor.
Aslına bakarsanız Google’a ileri yapay zeka sonradan eklendiği ve ChatGPT yeni bir yapay zeka kullanımı (API) merkezli tasarlandığından, Perplexity AI’ın kullanıcı dostu tasarımı bence çok kolay ve verimliydi. Bir arama motoru mantığında değil, GenerativeAI (Üretken Yapay Zeka) aracı gibi tasarlanmıştı. Yazılı değil, sesli arama da yapabiliyorsunuz.
Zaten yakında arama motoru diye birşey kalmayacak. Çok fonksiyonlu, verimli, multi model arama, keşfetme, paylaşma platformlarına doğru gidiyoruz.
Ancak Perplexity AI, devlerin karşında güçlü bir alternatif oluşturmak için daha çok yatırım yapmak istedi. Yapay zeka geliştirmek, büyük büyük modeller geliştirmek hem kolay değil hem de çok pahalı. Girişim bu nendenle Ocak 2024’te 73,6 milyon dolar yatırım aldı. Hem de Nvidia ve Jeff Bezos’tan…
Bu girişimin Google ile mücadele etmesi için daha fazla yatırıma ihtiyacı var. Devlerin karşısına çıkmak kolay değil.
Gelelim Türkçe büyük dil modeli geliştirmek isteyen arkadaşlarımıza…
Google, aralıkta ayında genel amaçlı yapay zeka modeli Gemini’yi duyurmuştu. Şimdi de kullanıcıların Bard’ın en hızlı versiyonunu kullanabilmeleri için 40’tan fazla dilde ve 230’dan fazla bölgede yeni özelliklerini kullanıma sundu. Gemini Pro Bard’da artık Türkçe de var. Üstelik istediğiniz cevabı alamazsanız “Bir daha dene, bir daha kontrol et” diyebiliyorsunuz.
Aynı şekilde Türkçe de yarışmak için cidden büyük yatırımlar gerek. Ülkemizde pek çok Türkçe geniş dil modeli geliştirmenin yollarını arıyor. Dışarıya satmak isteyenler de var. Bakalım bizden iddialı bir girişim çıkacak mı?