Genel

Vücudunuzdaki değişimleri “takip eden” platform

“Pandemi bize ne öğretti?” diye soracak olursanız ilk sıralarda “sağlık ihtiyaçlarının en hızlı, en kolay şekilde tek merkezden karşınlaması”nı ilk sıralara yerleştirebiliriz. Folovmi, bu bu ihtiyaçların pek çoğunu bir platform altında toplayan bir uygulama. 

Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü simülasyonları ve araştırmalarına göre, hava kalitesindeki hızlı bozulma ve sağlığımızı tehdit etmesi (kanser, akciğer hastalıkları, koah , virüs-bakteri hızlı yayılımı gibi), salgın ve kronik hastalıklardaki artış, hızla yaşlanan dünya ve ülkemiz nüfusu, tek yaşayan insan sayısındaki artış, bugün ihtiyaç duyulmayan birçok hizmetin yakın gelecekte zorunlu ihtiyaç olması öngörülüne sahip.  

Artış gösterecek sağlık, güvenlik, bakım hizmetlerinde yeterli kalifiye insan kaynağı eksikliği, hızlı ve kaliteli hizmet eksikliği, yaşamsal acil durum müdahale süreçlerinin yavaşlığı, konvansiyonel kağıt kullanılarak saglık ve yasamsal verilerin saklanması, hizmetlere erişebilirlikteki zorluklar ve bahsi gecen hizmetlerin bütçelerinin yüksek olması, Folovmi akıllı platformunun kurulmasında temel etken olmuş.

Folovmi Kurucu Ortağı Bülent Subaşı, “Bulunduğumuz Teknopark İstanbul’dan AR-GE proje bitirme taahhütnamesi  aldık. 2022 yılının sonuncu çeğreğinde KOSGEB ÜR-GE desteği alarak akıllı cihaz üretimi konusunda seri üretim çalışmalarına başladık” diyor.

Folovmi Kurucu Ortağı Bülent Subaşı, platformu şöyle anlatıyor: “Folovmi Teknoloji yenilikçi teknolojik çözümler üreten sensör, giyilebilir teknolojiler, temassız radar teknolojileri, akıllı ev cihazları, IoT, yapay zeka, sağlık bilişimi alanlarında uzmanlaşmış, sağlık bilişimi alanında proje tecrübesi olan teknoloji girişimi. Akıllı ve sağlıklı yaşam konsepti ile katma değerli konut üretmek isteyen toplu konut üreticileri, yalnız yaşayanların, demans, Alzheimer, kronik hastalarının yakınları, kadına ve çocuğa şiddet çözüm üreticileri, zincir sağlık kuruluşları, evde bakım ve güvenlik hizmet vericileri, kolay ve konforlu yaşam hizmet ihtiyacı olanlar, çağrı ve acil durum merkezleri vb gibi hedef kitlelerimize B2B,B2C,B2G kapsamında hizmet ve iş ortaklığı çerçevesinde akıllı yaşam servisleri veriyoruz.”

Folovmi, KOSGEB Ar-Ge İnovasyon destekli Akıllı Yaşam Platformu projesi kişilerin sağlık, güvenlik ve yaşam alanlarındaki verilerini (nabız, tansiyon, spo2, ekg, vücut ısısı, düşme, güvenli alan ihlali, anlık lokasyon tespiti, yaşam ortamının ve bulunan lokasyonun sıcaklık-nem-hava kalitesi-sarsıntı-ışık şiddeti-pm2.5 vb) geliştirdiği akıllı cihazları ve yazılımları ile uzaktan gerçek zamanlı takip ediyor; verileri kayıt altına alıyor; verilerde kişiselleştirilmiş limit dışı ölçümler tespit ettiğinde acil durum süreçlerini başlatıyor; acil durum süreçlerini, yaşamsal süreçleri ve ekosisteminde bulunan akıllı cihazları kullanıcı tarafından oluşturulan senaryolarla bulut tabanlı olarak yönetiyor.

Acil durum bildirimi yapıyor

Folovmi,GSM tabanlı akıllı bilekliği ile nabız, spo2, vücut ısısı gibi sağlık verileri limitlerin altında veya üstündeyse, kişi belirlenen güvenli alan lokasyonun dışına çıktıysa, cihaz üzerinde bulunan acil yardım butonuna bastıysa belirlenen kişi ve kurumlara acil durum mesajları harita koordinatları ile mesaj gönderilerek acil durum sürecini başlatabiliyor. Sağlık kuruluş ve merkezlerine bilgi verilmesi ile süreci yönetebilir. Ayrıca kayıt altına alınmış sağlık verileri yapay zeka algoritma ve modellerinden geçirilerek örneğin tansiyon hastası olma olasılığı koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında kullanıcısına bilgi verebilmesi alt yapısı oluşturuluyor.

Tags
Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close