Genel

“Yapay genel zekaya nükleer füzyon enerjisiyle geçeceğiz”

Yapay zekanın gelişimine ne mevcut işlem gücü, ne de enerji kapasitesi yetişecek. Yapay genel zeka, mevcut enerji kaynaklarını tüketecek. E peki çözüm? Nükleer füzyon enerjisi. OpenAI CEO’su Sam Altman, “Gelecek nükleer füzyon enerjisinde” diyor.

Yetmiyor; “Geleceğin para birimi işlem gücü ve en büyük zorluğu yeterli enerjiyi sağlamakta” diye devam ediyor.

Sam Altman’a sanki “gelecekten bildiren adam” rolünü vermişler. O da yeri gelince takır takır söylüyor. İki ay önce de 1 kişilik 1 milyar dolar değerinde şirketlerin olacağını söylemişti. (Bu şu anda net olarak görülebiliyor. Bunun nasıl olacağını mentörlük ve eğitimlerde anlatıyorum.)

Sam Altman, bilim-kurguyu andıran sözleri, 2’nci kez katıldığı Lex Fridman Podcast’te söyledi: “Yapay zekanın yetenekleri geliştikçe ve insan zekasını aşan bir seviyeye ulaştıkça büyük miktarda enerjiye ihtiyaç duyacak. Bunu karşılayabilecek tek güç kaynağı, enerji üretmek için Güneş içinde gerçekleşen, doğal reaksiyonları taklit eden nükleer füzyon.”

Sam Altman en iyi alternatifin helyum olduğu kanısında.

Şimdi… Önce şunu belirtmek gerek; geçen yıl Sam Altman’ın ABD’li nükleer füzyon şirketi Helion Energy‘ye kişisel olarak 375 milyon dolarlık yatırım yaptığı öğrenilmişti.

Diyebilirsiniz ki piyasa yaratıyor… Hmm. Emin olamadım. 

Zira Helion Energy, 2028 yılına kadar bu yeni nesil teknolojiyi kullanarak ticari ölçekte elektrik üretme hedefi belirledi. Helion Energy ayrıca Microsoft’tan nükleer füzyon enerjisi için bir satın alma anlaşması da sağladı.

Microsoft’un 2 yıldır ChatGPT benzeri Pi chatbotunun geliştiricisi Inflection AI’a destek vermişti. Girişimin kurucusu Mustafa Suleyman, 18 Mart’ta Microsoft’un tüm diyaloğa dayalı yapay zekalı tüketici ürünlerinin başına getirildi.

Bu veriler, bizi Sam Altman’ın gerçekçi olduğu kanısına yaklaştırıyor. Diğer yandan son 2 yıldır en büyük 5 teknoloji şirketi Nvidia’nın birkaç gün önce duyurduğu 1 trilyon parametreyi okuyabilen ve daha az veriyle daha büyük işlemler yapabilen Blackwell B200 yapay zeka süperçipi ve bu çipleri yenilemesi de bir yere kadar…

Meta, B200’e kadar Nvidia’nın en güçlü yapay zeka çipi olan H100’den yıl sonuna kadar 350 bin tane alacağını açıklamıştı. Nereye kadar?..

Zaten şu anda dünyada çok büyük bir çip savaşı da var…

Başka bir yazıda…

Tags
Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close