Genel
Yardımcı robot dönemi başladı
Dünyanın en ilginç otellerinden biri, kuşkusuz Japonya’nın Nagasaki bölgesinde bulunan ve çalışanlarının çoğu robot olan “Henn-na”, yani “Garip” otel. Açıldığı 2015 yılında resepsiyonistleri dinozor robotlardan oluşan bu otel, dünyanın dört bir yanından turist çekti. Ancak görünen o ki, robotların performansı müşterileri memnun etmemiş. Dahası, müşteriler bazı görevlerde robotlardan rahatsızlık duymuş. Sonuç olarak oteldeki 243 robot, tabiri yerindeyse “işten atılmış.”
İnsanların, “Nereye gidebilirim?”, “Nereleri gezebilirim?” gibi turistik sorularını cevaplamak üzere oteldeki her odaya konulan Churi isimli oyuncağa benzeyen sevimli robot, misafirlerin “Tema parkı ne zaman açılıyor?” gibi basit bir sorusunu bile cevaplayamamış.
Otelde büyük sorun çıkaran robotlardan bir diğeriyse, otelin girişindeki check-in bölümünde bulunan yardımcı robot. Bu robot da görevi olan fotokopi çekme işlemini yerine getirememiş. Japonya’daki yasalar gereği misafirlerin pasaportlarının fotokopilerinin çekilmesi görevini yerine getiremeyen robot, işini yerine getiremediği gibi insan çalışanlara büyük zorluk çıkarmış. Anlaşılan o ki, “Çalışanları robot olan ilk otel” sloganıyla ilgi çeken oteldeki eski nesil robotlar, beklentileri karşılamamış görünüyor.
Robot oteli istediği başarıyı elde edememiş olsa da, önümüzdeki yıllarda pek çok ev ve işyeri, 1970’lerdeki Jetgiller çizgi dizideki “Rosie”ye benzeyen bu yardımcı robotları “istihdam” edecek.
Bu robotlardan bir tanesi, Samsung Bot Care. Kalp atışını, tansiyonu ölçebilen bu robot daha sağlıklı ve rahat bir hayat için insana hizmet ediyor. Uyuduğunuzda sizi analiz edip uyku sorununuz olup olmadığını anlayan bu robot, sabah kalktığınızdaysa size hava durumu ile ilgili bilgiler veriyor. İlacınızı almanız gerektiği uyarısını yapıyor veya dilediğinizde tonda bir şarkı çalarak size müzik terapisi yapıyor. Eğer evde bir acil durum varsa, aile bireyleri, emniyet güçleri veya sağlık görevlileriyle iletişime geçerek durumu kontrol altına alıyor.
İNSANA YARDIMCI
Kolları olan UBtech’in Cruzr robotu ise depo veya mağazalar için hazırlanmış. Bir mağazaya girdiğinizde Cruzr sizi girişte karşılıyor ve mağazadaki ürünlerle ilgili dokunmatik ekranından size bilgiler veriyor. Hatta sizi bu ürünlerin yanına götürebiliyor.
UBTech‘in Walker isimli yürüyen robotuysa birden fazla amaca hizmet ediyor. Kapıyı açabilen, bir çantayı asabilen, şişe açabilen bu robot isterseniz evde size arkadaşlık edebilir veya eğlendirebilir. Müzik çalan ve dans edebilen Walker yüzündeki ekranı sayesinde size görsel eğlence alternatifleri de sunabilir.
Temi ise cep telefonu aracılığıyla evde neler olup bittiğini öğrenmenizi sağlayan bir yardımcı robot. İnsan-robot etkileşiminin iyi örneklerinden biri olan Temi‘nin yüzündeki telesunum ekranı ile evdeki aile bireyleriyle iletişime geçebilirsiniz. Uzaktan uygulamayla veya sesle komuta edilen Temi, aynı zamanda insanları tanıyabiliyor. Temi’nin eşya taşıma, görüntü kaydetme ve şarkı çalma gibi becerileri de bulunuyor.
İnsanlara arkadaşlık etme ve onları eğlendirme amacı taşıyan robotların sayısı da giderek artıyor. Kiki, sevimli yüzüyle bunu çok iyi başarıyor. Yüzünüzü inceleyerek duygu durumunuzu analiz eden Kiki, isterseniz sizi neşelendirecek bir şarkı çalabilir. Evcil bir hayvan gibi tasarlanmış Kiki, başını çevirerek çevresini analiz ederek insanla iletişime geçen eğlenceli bir robot.