Genel

5 Ağustos 2024: Generative AI, 2 trilyon dolarla sınandı

5 Ağustos. GenerativeAI’ın dev geliştiricileri ve yatırımcıları büyük bir sınavdan geçti. ABD borsasında 3 günde 2 trilyon dolar kaybedildi. Sınavın adı; kimilerine göre çöküş, kimilerine göre kıyım, kimilerine göreyse hesaplaşma…

Bu debdebeli gün öncesinde söylentiler şöyleydi: Nvidia’nın, “Blackwell” B200 yapay zeka çiplerinin (Şu anda Google’ın, Meta’nın, Microsoft’un, X’in yüzbinlercesini satın aldığı H100’ün bir üst versiyonu. Birkaç ay önce tanıtıldı) planlanandan en az üç ay daha geç üretileceği söylendi. Microsoft’a ve en az bir diğer bulut sağlayıcısına daha durum bildirildi. Bu Microsoft’tan sızan bilgi…

Bu gecikme, üretim sürecinde “olağandışı bir şekilde geç” keşfedilen bir tasarım kusurundan kaynaklanıyor. 

Tabi bu aksiliğin nasıl yaşandığı bir muamma. Ama şu an çip piyasasını n yanısıra dev geliştiricileri domine eden Nvidia’nın CEO’su Jensen Huang’ın kendisine gelen talepleri karşılayamama ve teknoloji geliştiricilerinin giderek daha çok satın aldığı donanımları “nereye sığdıracağı” gibi çekinceleri olduğu söyleniyordu.

O kadar sattı ki, geçen yılı yüzde 250 karla kapattı. Huang, GenerativeAI furyasıyla bir anda yapay zekanın gidişatına hükmeden insan oldu.

Nihayetinde ortaya çıkan duruma, Nvidia’nın işlem gücünü yükseltecek ve yapay zeka tasarımını sürekli daha sofistike hale getiren çip üretiminde acele etmesi neden olmuş olabilir mi?

Ben şahsen bu işin bir yerde tıkanacağını düşünenlerdenim. 

Nvidia kısa süreli bir mutluluk yaşamış olabilir.

Belki de…

Microsoft CEO’su Natia Sadella

Belki de Huang’in korktuğu başına geldi.

Daha üstün çip tasarımında aksaklık yaşanması, hem Nvidia hem de yapay zekaya yatırım yapan şirketlerin hisse senedini düşürdü. Nvidia, son bir ayda yüzde 6 değer kaybetti.

Bir anda zincirleme bir etki oluştu; ABD borsasındaki çoğu hisse senedi değer kaybetti, en çok da Nvidia. Nvidia bir vurgun yedi. 

Sonuç olarak Nvidia’ya ve Generative AI şirketlerine yatırım yapan yatırımcılar, “Acaba üretken yapay zeka hype, yani abartılmış bir durum veya şişirilmiş bir balon mu?” diye sordu içten içe. Güven sarsıldı anlayacağınız…

ABD’de yılın sadece ikinci çeyreğinde 50 milyar dolarlık yatırımı yapıldığını düşünürsek korkutucu bir gelişme…

ChatGPT-5’e de gelelim… OpenAI, 5’inci versiyonu kamuoyuna açıklama takvimini; Nvidia’nın içinde bulunduğu zor durum ve son 1 ayda yaşanan borsadaki düşme eğilimi nedeniyle değiştirmiş, ötelemiş görünüyor.

Başta Gary Marcus olmak üzere “Yapay Genel Zeka’ya (AGI) kısa sürede (Kasım 2022’den itibaren diyelim) ve LLM modelleriyle ulaşılamayacağını ve veee AGI’ya LLM’lerin daha çok veriyle ve daha büyük işlem gücüyle ulaşmanın mümkün olmadığını, LLM’nin boyutunun büyümesinin yapay zeka modellinin daha doğru çıktılar vermeyeceğini düşünenler (Yann LeCunn da dahil) haklı mı çıktı?” şeklindeki birincil soru tekrar gündeme geldi.

Hatta şu anda soru havada kaldı…

Allah sizi inandırsın; 18 Haziran’da 3,34 trilyon dolar değerleme çıkan ve birkaç hafta dünyanın en değerli şirketi olan Nvidia son 6 haftada 785 milyar dolar kaybetti. Şu anda 800 milyar dolar civarında değerlemesi var. 18 aylık hızlı yükseliş hızla da düşmüş görünüyor.

Dev 7, 3-4-5 Ağustos’ta toplam 2 trilyon dolardan fazla kaybetti.

Şöyle bir yorum da var: Bu kabus neden 3 gün sürdü?

Neden 3 Ağustos’ta başladı?

İşte bu noktada, ABD’deki işsizlik oranının yüzde 4,1’den yüzde 4,3’e yükselişinin 3 Ağustos’ta açıklanmasının da etkisi olduğu, yani suçu tamamen GenerativeAI’ya atmamak gerektiğini savunanlar da var… Ki mantıklı.

Son ve çok önemli nokta… Adalet Bakanlığı, Nvidia’nın çip üretimini geciktireceğini bildirmesinin ardından anti-tröst soruşturması açtı.

Böylece Nvidia’nın en büyük çip geliştiricisi olma unvanını engellenebileceği söyleniyor.

Ortalık karışık.

Tags
Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close