Genel

ABD’deki yapay zeka yatırımları istihdamı azaltıyor

ABD’de şirketler bir yandan tarihî büyüklükte yapay zeka yatırımlarına imza atarken, diğer yandan iş gücünde sert daralmalar yaşanıyor. İşten çıkarmalar geçen yıla göre yüzde 118 arttı.

Ortaya çıkan tablo, teknoloji sektöründeki dönüşümün yalnızca finansal değil, yapısal bir değişime işaret ettiğini gösteriyor.

Danışmanlık şirketi Challenger, Gray & Christmas’ın verilerine göre, ABD merkezli işverenlerin 2026 Ocak ayında açıkladığı işten çıkarmalar geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 118 artarak 108 bin 435’e ulaştı. Böylece ocak ayı işten çıkarma verisi, 2009 küresel finans krizinden bu yana en yüksek seviyeye çıktı. İşten çıkarmalar özellikle ulaştırma, teknoloji, sağlık hizmetleri, kimya ve medya sektörlerinde yoğunlaştı.

Bu daralma, şirketlerin maliyet baskıları ve ekonomik belirsizliklerle karşı karşıya olduğu bir dönemde gerçekleşiyor. Ancak eş zamanlı olarak teknoloji devleri, yapay zeka altyapısı için tarihin en büyük sermaye yatırımlarından birini yürütüyor.

Microsoft, Meta, Amazon ve Alphabet’in Google’ı, yalnızca bu yıl yapay zekâ veri merkezleri ve altyapı projeleri için toplamda 670 milyar dolara kadar harcama yapmayı planlıyor. Bu yatırım büyüklüğü, 19. yüzyıldaki demiryolu genişlemesi, Apollo uzay programı ve ABD eyaletler arası otoyol sisteminin inşası gibi tarihsel projelerle kıyaslanıyor. Hatta ölçek açısından yalnızca 1803’te ABD’nin yüzölçümünü iki katına çıkaran Louisiana Satın Alımı’nın gerisinde kalıyor.

Şirketler bu yatırımları büyük ölçüde reklam, bulut hizmetleri ve abonelik gelirlerinden finanse ediyor. Ancak sermaye harcamalarının şirket gelirlerine oranı son yıllarda belirgin biçimde artmış durumda. Analist tahminlerine göre Meta’nın 2026’daki sermaye harcamaları, tarihinde ilk kez yıllık gelirinin yüzde 50’sini aşabilir.

Yatırımcılar başlangıçta Meta’nın artan harcama planlarına temkinli yaklaşsa da, şirketin yapay zeka destekli performans iyileştirmeleri sayesinde rekor çeyreklik kar açıklaması ve güçlü büyüme beklentisi, endişeleri sınırladı. Amazon cephesinde ise tablo farklı. Şirketin sermaye harcamalarını yaklaşık yüzde 60 artırarak 200 milyar dolara çıkarma planı, yatırımcılar tarafından olumsuz karşılandı ve Amazon’un piyasa değeri tek günde 124 milyar dolar geriledi.

Aynı dönemde birçok büyük şirket iş gücü azaltımına gidiyor. Amazon yaklaşık 16 bin çalışanını işten çıkarma kararı alırken, Dow Inc. 4 bin 500 kişilik küçülme planını açıkladı. UPS çalışan sayısını 30 bine kadar azaltmayı planlarken, Meta Reality Labs biriminde küçülmeye gidiyor. HP, Nike, Verizon ve T-Mobile gibi şirketler de otomasyon ve yapay zekâ yatırımlarına paralel olarak organizasyon yapılarını sadeleştiriyor.

Teknoloji şirketlerinin bir yandan agresif altyapı yatırımlarıyla uzun vadeli yapay zeka kapasitesini artırmaya çalışırken, diğer yandan operasyonel verimlilik adına iş gücünü daralttığını gösteriyor. Uzmanlara göre bu süreç, yalnızca konjonktürel bir maliyet yönetimi değil; şirketlerin daha az çalışanla, daha yüksek teknoloji yoğunluklu bir üretim modeline geçişini yansıtıyor.

Ekonomik yavaşlama beklentileri ve tüketici harcamalarındaki durgunluk, kısa vadede mali disiplin baskısını artırırken; yapay zeka yatırımları ise uzun vadeli büyüme stratejisinin merkezine yerleşmiş durumda. Bu ikili dinamik, önümüzdeki dönemde hem iş gücü piyasasında hem de teknoloji şirketlerinin bilanço yapılarında belirleyici olmaya devam edecek.

Tags
Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close