Genel

ABD ve Avrupa yapay zekaya nasıl hazırlanıyor? Neye, kimlere yatırım yapıyor?

Ekonomisini ileri teknoloji üzerine kuran ülkelerin geleceğe dair iki hedefi var: yüksek ücretle çalışan, dünya ortalamasının çok üzerindeki (özellikle yapay zekada) nitelikli insanları ülkelerine çekmek ve STEM eğitimi. h

Herşeyin sürdürebilir olduğu (ekonomi, çevre, pozitif ve sosyal bilimler, sosyoloji) bir dünya ve bu yeni dünyanın her alanına entegre olmuş, “yapay zekaların birbiriyle konuşacağı” bir gelecek inşa ediliyor.

Temmuz ayında “Londra’da Frontier Forum’da biraraya gelen” Microsoft, Anthropic, Google, OpenAI, “güvenilir ve sorumlu” yapay zeka geliştirmek için “birlikte hareket edeceklerini” açıkladı. Elon Musk da zirvede yer aldı, Çin de… (Frontier Forum geleceğe ilişkin uluslararası rekabette büyük bir referans olacak)

Yapay zekanın gelişiminin risk taşımaması için devler birlik olma sözü veriyor, peki ama ülkelerarası yarış?

Londra’daki zirvede İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Elon Musk ile hiç çekinmeden “Amaan ben koskoca Başbakan’ım” demeden “röportaj yaptı.” Üstelik yapay zekaya ne kadar hakim olduğunu göstererek…

Bu sohbette Sunak, geleceğe STEM eğitimiyle hazırlandıklarını söyledi. İngiltere bu geleceğe, STEM ile ve AB’den çıkışı avantaja çevirerek hazırlanıyor. ABD’ye gelecek olursak… Görselde göreceğiniz üzere, ABD yapay zekada becerileri olan tüm dünya vatandaşlarını ülkesine davet ediyor.

En büyük ekonomi Çin zaten yapay zekada önlenemez bir yükselişte. Ülke ekonomisi katma değeri en yüksek üretim ve hizmetlere odaklanmış durumda.. Hem de kayıp ettiği ekonomik alanları önemsemeyerek, telafi edeceğini söyleyerek…

Sanmayın ki bu durum sadece bizim için bir eşitsizlik doğuracak. Şu anda AB’nin geleceği için de durum güçleşecek gibi görünüyor. Bu durum, birlik içindeki (Batı-Doğu) ekonomik dengesizliği daha da büyütecek gibi… Doğudan batıya göç etmek isteyen düşük ücretli AB vatandaşları mesela… Onlara ne olacak?

Tags
Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close