Genel

ABD’de gücü, dev teknoloji şirketleri ele geçiriyor

Birkaç yıl öncesine kadar kamuda ve üniversitelerde bilim ve teknolojiye yapılan yatırım ve insan kaynağı teknoloji şirketlerine öncülük ediyordu. Ancak bu durumu tersine dönecek gibi görünüyor

Teknoloji şirketleri bilim, donanım ve maddi kaynak bakımından o kadar güçlendi ki, ABD’de daha fazla akademisyenin astronomik ücretlerle teknoloji şirketlerine geçmesi söz konusu. Malum, bilim ve teknoloji kime elindeyse güç onda… 

Aslına bakarsanız teknoloji dünyası 20 yıldır üniversiteleri maddi olarak destekledi. Bazı üniversitelerde bağışçıların adına laboratuvarlar açıldı. Akademi ve teknoloji şirketleri hep işbirliğindeydi. Bilgi akademideydi. Teknoloji şirketleri büyümek için akademiden destek aldı. 

O kadar büyüdüler ki Stanford Üniversitesi profesörü Fei Fei Li geçen yıl Beyaz Saray’da düzenlenen bir etkinlikte ABD Başkanı Joe Biden’a da şu gerçeği anlatmıştı: “Yapay zeka modellerini geliştirmek o kadar pahalı ki, bu araştırmacıların elini kolunu bağlıyor. Bağımsız araştırma yapmaları da mümkün değil.”

ABD’nin en zengin üniversiteleri ile yapay zekaya milyarlarca dolar yatırım yapan Meta, Google ve Microsoft arasındaki fark giderek açılıyor.

Stanford’un şöyle bir raporu var: “Meta’nın doğal dil işleyebilecek, 350 bin özel tasarım çipi var. Stanford’ın ise 68. 10 yıl öncesinden bilimsel buluşların çoğu üniversitelerden çıkarken şimdi durum değişti. 2022’de teknoloji şirketlerinden 32, üniversitelerden sadece 3 yeni makine öğrenmesi modeli çıktı.”

Li diyor ki; kamu yapay zekaya “fayda”, şirketler ise “kar” olarak baktığı sürece akademi dünyasını çok iyi şeyler beklemiyor.

Geçen aylarda OpenAI’ın 10 milyon dolarlık paketler önererek Google araştırmacılarını transfer etme girişimlerinde bulunduğu söyleniyordu.Diğer yandan akademi dünyasından çok fazla biliminsanının araştırma yapmak için imkan aradığı biliniyor. Yapay zeka dünyasında 10 yılda çok şey değişmişe benziyor.

Tags
Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close