Genel
Böbrekteki doku kaybını tespit ediyor
Kronik böbrek rahatsızlığı dünyadaki her on kişiden bir insanın sorunu ve bu rakamlar bu rahatsızlığın giderek arttığını gösteriyor. Bu hastalık son aşamasına geldiğinde ve insan hayatını tehdit ettiğinde diyaliz ve organ nakli gerekiyor. Böbrek nakli, daha kaliteli bir hayat ve hastaların hayatta kalmalarının artması anlamıma geliyor. Ancak organ bulmak oldukça zor, bu nedenle hastalığın sonuna gelen hastaların ortalama yüzde 55’i yine de diyalizle hayatta kalıyor. Diyaliz maliyeti ise ağır. ABD’de diyalizin yıllık maliyeti ortalama 42 milyar dolar.
Organı kurtarmak, hem hasta için hem de devletler önemli bir olgu. Hem Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu (FDA), hem de Avrupa Tıp Ajansı böbrek dokularının hayatta kalmasını uzun süreli öngörebilen bir algoritma, hiçbir ülke veya klinik çalışmada geliştirilememiş. Oysa doku kaybını öngörmek, hangi tedavinin uygulanacağı kararında, aynı zamanda böbrek nakli kararında ve sürecinde oldukça önemli.
Paris Nakil Grubu uzun süreli hasta verisi, geniş çaplı bir hasta ve donör analizi ve doku parametrelerine bakarak ortaya bir öngörü çıkarmaya çalışmış. Tüm bu verilerle yapay zekayı biraraya getiren yeni yöntem işe yaramış. Paris Nakil Grubu koordinasyonu ve uluslararası bir konsorsiyumun desteğiyle, iBox isimli dünyanın böbrek nakil kaybı öngörü aracı geliştirilmiş. Böbrek naklinden sonraki süreçte hastadan alınan verilerle hastanın 10 yıl sonraki doku kaybı olasılığını ortaya koyuyor.
Şimdiye kadar 7 bin 500’ün üzerinde hastada denenen aracın, dahil edildiği sağlık sistemi, klinik durumu, ameliyat veya hastanın tedavisi fark etmeksizin yüksek oranda güvenilir sonuçlar verdiği belirtiliyor. Araştırmayı yürüten Prof. Alexandre Loupy, “Bu cihaz, organ naklinde algoritma ve yapay zekanın potansiyelini çok iyi bir şekilde ortaya koyuyor. Bu yıl sonunda Paris’teki iki nakil merkezine yerleştirilecek” diye konuştu.