Genel

Brisa: 2021’de dijital olgunlaşmaya çok yakın

Türkiye’de uluslararası ölçekteki büyük olan şirketlerimiz dijital dönüşüm araçlarını son yıllarda birer birer uygulamaya koyuyorlar. Hatta bazıları Türkiye’de ilklere imza atıyor. Bunlardan birisi, dijital olgunluk seviyesini önümüzdeki yıl uluslararası standartlara göre optimize etmeyi amaçlayan, ülkemizdeki lastik sektörünün önde gelen ismi Brisa.
Brisa‘nın CIO’su Tekin Gülşen ile bu dijitalleşme sürecini konuştuk. Gülşen, Brisa‘nın gerçekleştirdiği bu süreci ve araçlarını şöyle anlattı:

ROBİ

“Robotik süreç otomasyonundan yaralanarak ROBİ adını verdiğimiz bir yapay zeka altyapısını süreçlerimize dahil ettik. ROBİ‘ye chatbot teknolojisiyle yazılı ve sesli iletişim kurabilme özellikleri, görüntü işleme teknolojisiyle de algısal bir şekilde görüntüyü işleyip karar verme yetkinlikleri kazandırdık. Ayrıca analitik bir yapı ile de ROBİ‘yi daha donanımlı, daha farklı teknolojileri kullanan bir yapay zekâ haline getirmeyi başardık. ROBİ‘den ARGE, tedarik, finans, fiyatlandırma, İK başta olmak üzere 11 farklı departmanda yararlanıyoruz. Şu an ROBİ‘nin yürüttüğü 35 çalışma bulunuyor.
Projelerimizden örnekler vermek gerekirse; 3 bin ürünümüzün 10 farklı kanaldaki fiyatlarının güncellenmesini ve yurtdışından gerçekleştirdiğimiz hammadde tedariklerinin durumunu takip etme ve yönetme işlemlerini ROBİ ile yaparak verimlilik artışı ve hataları minimize etme imkânı bulduk. Tedarik zinciri sürecinde ROBİ‘nin görüntü işleme ve OCR (görüntüyü yazıya çevirme) teknolojisini ilk kez birleştirdik. Böylece sevkiyatları takip etmekle kalmayıp sonrasında da gelen navlun, fatura gibi aslında matbu evrakların da sistemde otomatik işlenmesini sağladık. Bu sayede tüm süreci uçtan uca otomatize etmiş olduk.
OCR teknolojisini tedarik zincirinin yanı sıra insan kaynakları, finans, muhasebe departmanlarımızda da kullanıyoruz. Chatbot yazılımı sayesinde ROBİ; telefon, mobil aplikasyon, internet veya mesajlaşma yoluyla ‘konuşarak’ bilgi alıyor. Sesli veya yazılı iletişim kurabiliyor.
Çalışanlarımız, farklı bir platforma giriş yapmadan, bilgisayardan veya telefonlarından bir arkadaşlarıyla konuşur gibi, ROBİ ile iletişime geçerek izin formu doldurabiliyor, şifre değiştirebiliyor, hatta haftalık yemek listesini öğrenebiliyorlar.
Aynı zamanda iş süreçlerinde yüzde 50’den yüzde 98’e varan verimlilik olanakları yaratıyor ve hata risklerini azaltıyor. Örneğin; satış yöneticilerimiz cep telefonları üzerinden ROBİ ile konuşarak ihtiyaç duydukları bilgilere saniyeler içerisinde ulaşıyor. Bu da bu işlerimizde yüzde 75-99 arasında verimlilik sağlanmasına olanak tanıyor. Bayi bilgisi sorgulama, uygulama öncesinde 5 dakikada yapılırken, şimdi aynı işlem chatbot yardımıyla 20 saniyede tamamlanıyor.
ROBİ, Mart 2018 tarihinden bu yana toplam 100 binden fazla kez, 3000 saat durmadan kesintisiz çalıştı. ROBİ‘nin yaptığı işleri çalışanlarımız yapsaydı bin 150 günlük bir çalışma eforu gerekiyordu.
Bildiğimiz kadarıyla- tüm bu teknolojileri bir arada kullanan ilk şirketiz.”

BRİPEDİA

Brisa, dijital bilgi kütüphanesi Bripedia ile çalışanlarının bilgiye hızlı ve kolay erişimini sağlıyor. Küresel salgın sürecinde uzaktan çalışan ekipler başta olmak üzere tüm Brisalılar, 30 binden fazla içeriğin yer aldığı bu ortak alanda bilgi ve deneyim paylaşımında bulunuyor.”


AKSARAY FABRİKASI

“Aksaray fabrikamızda, Türkiye lastik endüstrisinin akıllı teknolojilerle donatılmış ilk fabrikası. Fabrikamızda, robotik çalışmalar, büyük veri, artırılmış gerçeklik gibi yeni nesil teknolojilerden yararlanıyoruz. Birkaç örnek vermek gerekirse;
Dijital ikiz modelleri: Teknoloji ile lastik takibi
o     Problemi olmadan önce teşhis
o     Ofislerde ve operatör tabletlerinde fabrika dijital olarak yaşıyor.
o     Hızlı müdahale, en fazla 2dk’da
Akıllı makineler ve araçlar
o     Akıllı gözlükler aracılığıyla Aksaray ve İzmit fabrikalarımız arasında deneyim ve tecrübe transferi
o     Sahadan online toplanan birçok verinin anlık değerlendirilmesi ve buna göre otomatik makina ayarlanması ile optimum kalitede lastik üretimi
o     Proaktif bakım (arıza olmadan öngürü)

Fotoğrafla lastik siparişi

Brisa CIO’su Tekin Gülşen:

“Bağlantılı, otonom, paylaşımlı ve elektrikli araç mega akımları mobilitenin geleceğini şekillendiriyor. Brisa bu anlamda lastiğin ötesinde çözümler, hizmetler sunuyor. Bunlara birkaç örnek vermek gerekirse, dijital lastik asistanımız makine öğrenmesini kullanarak kullanıcının sadece lastiğin fotoğrafını çekerek ihtiyacı olan hizmete en hızlı şekilde ulaşmasını hedefliyor. Lastiğin fotoğrafını çekerek uygulama içine yüklediğinde kullanıcıya lastik ihtiyacına uygun şekilde en yakında bayi veya Lastik.com.tr üzerinden uygun model önerilerini sunarak hayatını kolaylaştırmayı amaçlıyoruz. Bu çalışmamızla sektöre yeni bir ilki daha kazandırmayı arzuluyoruz.

Bir başka örnekse E-şarj projesi. Otopratik mağazalarımızda pilot olarak uygulamaya geçirdiğimiz elektrikli araçlar için şarj hizmetlerimizi Türkiye çapında yaygınlaştırmayı hedefliyoruz.

Yeni Yol Yardım uygulamasında da online satış platformumuz Lastik.com.tr operasyonlarını ve bayi ağımızı kullanarak, online ve doğrudan çağrı merkezi destekli yol yardım uygulaması üzerinde çalışıyoruz. Bu kapsamda;
lastik hasarları veya patlaması sonucu yolda kalan sürücülerimize yerinde ve hızlı onarım, lastik veya stepne değişimi desteği vereceğiz.
Lastik hizmetinin yanı sıra akü yardım desteği de sunacağız. Otopratik ve Yuasa akü markalarımız ile sürücülerin beklenmedik zamanda akü bitmesine bağlı problemlerine yerinde ve güvenilir çözümler sunacağız.”




Tags
Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close