Genel

Çin, yapay zekalı denizaltıyla geliyor


Çin’in yapay zeka konusunda liderli
ği göğüslemeye başladığını söylemek sanırım haksızlık olmaz. Yapay zeka teknolojisini devlet politikası haline getirerek “Yeni Nesil Yapay Zeka Gelişim Planını açıklayan Çin, bu plan çerçevesinde birkaç yıl içinde 150 milyar dolarlık yapay zeka endüstrisi yaratarak 2030’da bu alanda merkez üs olmayı hedefliyor. Çin tüm bu hazırlığı resmi ve özel kurumlarında uygulama desteği veren tek ülke olarak, bu kez de askeri alanda “oyunun kuralını değiştirecek” bir imza attı. Hong Kong merkezli South China Morning Post isimli gazetenin konuştuğu Çinli yetkilinin iddiası büyük: Çin, “kendi kendine karar verebilen” nükleer denizaltı üretiyor. Bu denizaltıkomutanların iş yükünü azaltacağı gibi, insan hatasını ortadan kaldıracak. Resmi olmayan gazetenin haberine göre denizaltı kendi kendine bilgi toplayabilecek, karar vermek üzere bilişsel beceriler edinebilecek ve böylece insanın müdahalesine gerek olmadan su altında yeni stratejiler geliştirebilecek.
İşte bu iddia, gelecek nesil silahların “Terminatör” mü, yoksa “Demir Adam” mı olacağı tartışmasını pratik olarak başlatacak ilk adım olabilir mi? Bu iddianın doğru olmasıhalinde Çin, özellikle de Güneydoğu Asya’da egemenliğini kabul ettirmek isteyen ve yapay adalara donanma üssü kurarak kara sularını korumaya çalışan Çin’in yakın rakipleri ABD ve Rusya’ya karşı büyük üstünlük sağlayacağa benziyor.

Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close