Genel

Çocuğunuzu yapay zekaya emanet eder misiniz?

Bebeği veya hasta bir yaşlıyı evde bırakıp işe gitmek, psikolojik olarak oldukça zorlayıcı. Bu nedenle ebeveynler ve hasta yakınları, bakıcılar ve güvenlik kameralarından yararlanıyor. Kameralara yapay zekanın yerleştirilmesi ise bu kişilerin işini daha da kolaylaştırıyor. Görüntü işleme teknolojilerine yapay zekayı entegre ederek evde bakım hizmeti alan hasta, yaşlı veya çocuklara verilen bakım hizmetinin kalitesini otomatik olarak ölçebilen bir teknoloji geliştirildi.
Invidyo‘nun akıllı bebek ve bakıcı kamerası, ebeveynlerin tedirginliğini almayı vaad ediyor. Kamera, bebeğin ağladığı anları otomatik olarak bulup kaydediyor. Yüz tanıma teknolojisi sayesinde anne baba evde yokken eve bakıcı hariç yabancı biri gelirse alarm veriyor. Bebeğin yüzünü tanıyor ve bebeğin güldüğü anları otomatik olarak tespit ederek yüksek çözünürlüklü fotoğraflarını çekiyor. Günün önemli anlarını içeren 2 dakikalık günün özetini oluşturuyor.

Invidyo kurucu ortağı Özgür Deniz Önür, özellikle ebeveynleri ve hasta yakınlarını mutlu eden bu fikren nasıl doğduğunu şöyle anlatıyor: “Anne babaların en çok sıkıntı çektiği konulardan birinin de hayattaki en değerli varlıklarını, çocuklarımızı, tanımadıkları bir bakıcıya emanet ederken yaşadıkları korku olduğunu gördük. Aynı şekilde bakıcılar da aslında çoğu zaman kendi hataları olmaması rağmen çocukların başına gelen en ufak sorunda suçlanacaklarını bildikleri için hep tedirgin oluyorlardı. Normal olarak bu durumda anne babalar evlerine kamera sistemleri kuruyor ancak yoğun çalışma temposu içerisinde kamera görüntülerine dönüp bakmak için maalesef zaman olmuyor. İşte biz de tam olarak bu problemi çözmek için Invidyo’yu geliştirdik. Amacımız video görüntülerindeki önemli bölümleri otomatik olarak tespit edip anne babalara gün içinde neler olur bittiğini 2-3 dakika içerisinde anlamalarını sağlayacak bir özet videosu sunmak.”

ÇOCUĞUN AĞLAMA ŞEKLİ ÖNEMLİ

Invidyo kurucu ortağı Özgür Deniz Önür

Akıllı kameraları daha çok çalışan anne babaların kullandığını belirten Önür, özellikle çocukları evde bakıcılara emanet eden beyaz yaka ebeveynlerin ilgi gösterdiğini, ayrıca evde bakıcı tutabilen üst gelir grubundaki ailelerin kullanıcı profilini oluşturduğunu belirterek, hedef kitlelerinin Türkiye, Avrupa ve ABD’de büyükşehirlerde yaşayan bu profildeki insanlar olduğunu ifade ediyor.
Peki, bu yapay zekalı akıllı kameralara ne kadar güvenilmeli? Özgür Deniz Önür, kameranın başarı oranını şöyle anlatıyor: “Kameranın içindeki ağlama bulma, akıllı özet ve yüz tanıma algoritmaları firmamız tarafından geliştirildi. Algoritmanın performansını sürekli olarak iyileştirmeye çalışıyoruz. Yurtdışında benzer algoritmaları müşterilerine sunan rakiplerimizden çok daha az hata payı ile çok daha doğru sonuçlar verdiğimizi söyleyebilirim. Tam bir rakam vermek zor çünkü her müşteride, kameranın pozisyonuna, odanın şekline, çocuğun ağlama biçimine göre performans ufak tefek değişim gösterebiliyor. Ancak ortalamada yüzde 90 üzerinde bir performans yakaladığımızı söyleyebilirim.”

Yurtdışında rakiplerinin olduğunu, ancak onların ebeveyni veya hasta-yaşlı yakınını kamerayı sürekli takip etmeye mahkum ettiğini belirten Önür, “Biz ebeveynlere izlemek isterlerse her zaman izleyebilecekleri, ancak görüntüleri izlemeye vakitleri olmasa bile önemli anları otomatik bularak hiçbir anı kaçırmamalarını sağlayan ve içlerini rahat ettiren bir ürün sunuyoruz. Yapay zeka kullanarak ebeveynler için akıllı çözümler üreten firmalara ABD’de pazara çıkmaya başladı. Ancak bu firmalar daha çok bebeğin uykusunu analiz etmek üzerine çalışıyor. Biz ise bebek ile bakıcının etkileşimi konusunda uzmanlaşıyoruz” şeklinde konuşuyor.
Türkiye’deki pazarın yanısıra, Kanada‘da Toys R US‘ta 60 mağazada ve ABD‘de Amazon.com üzerinde online satış yapan Invidyo, yakın zamanda Almanya’dan başlamak üzere Avrupa pazarına da açılmayı hedefliyor.

İTÜ ARI Teknokent’in Innogate Uluslararası Hızlandırma Programı‘na katılan Invidyo, akıllı bebek ve bakıcı kamerası ile ABD pazarındaki satışlarını artırmayı hedefliyor.

Tags
Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close