Genel
Dijital, gayrimenkul ve inşaat sektörünü de dönüştürüyor
Pandeminin hem şirketlerin hem de bireylerin dijitalleşmedeki hızına hız kattığını biliyoruz. Kurumsal ve bireysel hayatlarımızı devam ettirmemiz için dijital dönüşüm hız kazanmakla kalmadı, dönüşümün kapsadığı alanlar da genişledi. Bu alanlar artık e-ticaret, perakende, tedarik zinciri gibi yaşamsal ihtiyaçların hızlıca karşılanmasıyla sınırlı değil. İnsanın temel ihtiyacı olan barınma ve en pahalı mülklerimiz olan gayrimenkul, dolayısıyla inşaat sektörü de bu hızdan nasibini aldı.
Perakende ve gayrimenkul alanlarında danışmanlık, fuar, sponsorluk, etkinlik hizmetleri veren Alkaş‘ın üst düzey iki ismiyle tüm bu sektörlerin, özellikle de inşaat ve gayrimenkul sektörünün teknolojiyle nasıl dönüşeceğini konuştuk.
Alkaş Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş, dijital dönüşümün bu sektörde verimliliği artırdığını belirterek bu sektörü ilgilendiren takipten hesaplamaya pek çok alana teknolojinin dahil olduğunu belirterek şöyle konuşuyor: “BIM diye tabir edilen bina tanımlama metotlarında olduğu gibi değişik teknolojilerle bir takım inşaat sürecinde inşaatların modellemesini yapabilecek olan takip sistemleri ile modellemenin yapılabildiği ve gelecek yıllarda daha kolay, daha hızlı sonuçlar alabilme olasılığı yaşanır hale geliyor. İşletme aşamasına geçilmiş gayrimenkullerde de farklı takip sistemleriyle raporlama yöntemlerinin de hızlanmasıyla çok daha seri kararlar almaya yönelik yenilikler ve gelişmeler gerçekleşebildi. PropTech dediğimiz gayrimenkul sektörü teknolojileri konusunda her geçen gün yeni uygulamaları, dijital dönüşümü daha hızlı kılmak adına da izlemeye devam ediyoruz.”
Teknolojiyle birlikte pek çok kişinin büyük yatırımlarını start-up’lara, uygulamalara yönlendirdiğini biliyoruz. Yeni nesiller artık satın almaktan çok kiralamaya geçmek eğiliminde. Peki bu durum gayrimenkullerin değerini düşürecek mi? Avi Alkaş bu soruya ise şöyle cevap veriyor: “Özellikle Ege kıyılarımızdan başlayarak Türkiye’de bu konuda değişik bir talep doğduğunu gözlemliyoruz. Nitekim geçtiğimiz yıl boyunca kıyı bölgelerimizdeki gerek gayrimenkul gerek ise bitmiş konutların fiyat artışları yaşanması en önemli göstergelerinden biri olarak karşımıza çıktı. Yine çalışma sürelerinin haftalık gün sayılarının değişmesiyle beraber ticari gayrimenkullerde de önemli değişiklikler olduğunu beklemek mümkün. Evden çalışma, uzaktan çalışma gibi yöntemlerinin de gelmesiyle birlikte farklı gayrimenkul taleplerinin doğacağını öngörebiliriz. Dolayısıyla ticari gayrimenkulün bir diğer noktası olan depolama hizmetleri için lojistik ve e-ticaretin gelişmesiyle birlikte buradaki evlere servis yapılan, gerek gıda gerek ise değişik alışveriş olanaklarının teslimat kanalları içinde kentsel lojistiğinde evlere daha fazla girebileceğini düşünüyorum. Bununla birlikte gayrimenkulde yaşanan talep, yatırım aracı olmaya devam edecek. Ancak turizm sektöründe gördüğümüz otelcilik sahasına olan talebin azalması ama buna mukabil geçtiğimiz yaz döneminde gördüğümüz talep artışı ve insanların sağlık kaygılarıyla daha farklı binalara yönelmesi veya havalandırması olan yüksek katlı ofisler yerine, daha düşük katlı belki de iş parklarının gelişebilecek olmasını da bir öngörü olarak ortaya koymak mümkün.”
AÇIK ALANLI MİMARİLER
Pandemi, artık başta insanların kalabalık halde bulundukları ofis ortamları, dolayısıyla plazalar ve AVM‘lerin tasarlanmasında da değişikliklere yol açacak. Bu durum şehir planlaması, akıllı şehirler gibi temel konuları da ilgilendiriyor. Avi Alkaş bu iki temel alanda yaşanacak değişiklikleri ise şöyle sıralıyor: “Burada özellikle açık havalı bölümlerinin daha fazla olduğu inşaatların devreye girebileceğini ve belki de geçmişte gördüğümüz ofis katlarındaki kapalı alanlar yerine her katta havalandırma ihtiyaçlarına cevap verebilecek olan yapılar gelebileceğini düşünüyorum. Mimaride de daha yayvan, toplu ulaşımın ve hızlı ulaşımında gelişmesiyle beraber yoğun kent merkezlerine daha uzaklardan gelmeyi olası kılacak yeni yapılanmalara gidilebileceğini söyleyebiliriz. Burada tabii ki kent içi taşımacılık ve insanların yaşam alanlarına yakın yerlerde çalışma olanaklarını sağlaması bakımından da esnek kullanımlarda ve de farklı hibrit yapılardaki iş yerlerinin gündeme gireceğini, buradaki paylaşım ekonomisinin de getirdiği gelişmelerle birlikte yaşamımızda bu uyumlamalara olasılık sağlayacak olan yeni bina türlerini öngörebileceğiz. Bu noktada takibi ve enerji kullanımını daha verimli kılacak olan teknolojiler ön plana çıkacak. Dolayısıyla gerek sensörlerle gerek bu konudaki farklı teknolojik izlemeye olanak sağlayacak teknolojilerle, kullanılmayan mekanlardaki aydınlatma, havalandırma gibi enerji ihtiyaçlarını en aza indirecek veya toplu taşıma yerine yakın mesafedeki bisiklet gibi yenilenebilir enerji kullanılacak araçların ön plana çıkmasıyla birlikte bu tür ulaşım araçlarının park edilebileceği yeni yerler ve ihtiyaçlar ortaya çıkacak. Sağlık açısından filtrasyon ve havalandırma sistemleriyle beraber hijyenik uygulamalarında ön plana çıkacağı teknolojileri de görmek mümkün olacak.”
Digital Network Alkaş
Alkaş Genel Müdürü Yonca Aközer, Alkaş’ın faaliyet gösterdiği alanlardan biri olan e-ticaret, perakende konularında da pandemi sonrasında yeni çözümler bulmaya kafa yorduklarını belirterek bu amaçla Digital Network Alkaş‘ı hayata geçirdiklerini belirterek şöyle konuştu: “Birçok şirket ertelemiş oldukları dijital yatırımları öne çekti. Hızlı dijitalleşen ülke ve şirketler pandemi sürecini daha az zararla atlatacak. Bu yüzden önümüzdeki 10 yıl ise dijitalleşen şirketlerin devri olacak. Pandemi süresince fark ettik ki, ülkemizde ve tüm dünyada sanal ağların ve yepyeni bağlantı yöntemlerinin iş hayatındaki etkisi gün geçtikçe artıyor. Biz de yeni nesil iş yapış şekillerinin güçlü temsilcisi Digital Network Alkaş’ı hayata geçirdik. İş bağlantılarınızı tek bir platformdan yönetebilir, diğer üyelerle B2B toplantılar yapabilir, ilgilendiğiniz sektörlere yönelik canlı yayınlara, eğitimlere katılabilir, araştırma ve raporlara, sektörden haberlere bu platformdan ulaşabilirsiniz. Pandemi sürecinin başlamasıyla birlikte dönüşüme hızla ayak uydurarak farklı sektörlerde toplam 50’yi geçen canlı yayın ile 20 binin üzerinde sektör temsilcisine ulaştık. “