Genel

Evli çiftlere ev kiti çözümü

Fikrin ve inovasyonun nereden çıkacağı belli olmuyor. Eğer ülke ve dünya koşullarını iyi takip ediyorsanız iyi, inovatif fikrinizi ortaya koymak veya kendinizi anlatmak için Silikon Vadisi‘nde olmanız gerekmiyor. Bunun örneklerinden biri, Kayseri’den, Erciyes Üniversitesi’nden geldi.


İTÜ Çekirdek Big Bang 2019 girişimcilik yarışmasında 50 bin TL’lik ödülü kazanan MIPS Evde Sağlık Çözümleri, son yılların “önleyici bakım veya laboratuvar süreçlerini eve taşıma” trendine ayak uydurarak dünyanın her yerinde büyük öneme sahip olan bir konuya parmak basmış.

Evli çiftlerin ailelerini büyüterek çocuk sahip olmalarını sağlayan doğurganlık soruna “biyomedikal” bir çözümle el atan MIPS‘in kurucularından biyomedikal mühendisi Şule Başarslan, geliştirdikleri yapay zekalı “ev sperm testi”ni şöyle anlatıyor: “Türkiye’de 1,3 milyon kısırlıkla mücadele eden insan var. Her dört çiftten biri de aynı sorunu yaşıyor. Şu ana kadar 350’nin üzerinde hasta görüşmesi yaptık. Hastanelerle ve doktorlarla görüşerek ağımızı genişletiyoruz. Sperm testi özel bir test, sadece hastane ve laboratuvar ortamında yapılıyor. ‘Kendinizi bir erkeğin yerine koyup hastanede sperm testi yapmanız gerekseydi ne hissederdiniz?’ Aslında tam da bu duygu üzerine kurguladık projeyi. Sperm sadece baba olmak ile ilgili değil. Bundan fazlasını içeriyor. Aslında bir sağlık testi. Ancak Türkiye ve dünyanın her yerinde yapılamayan bir test. Erken teşhis ve tedavi takibi imkanı sunan çözümümüz ile daha rahat test yapmayı sağlıyoruz. Böylece doktor öncesi adım oluşturuyoruz ve hastaneye gitme konusunda destek sağlıyoruz.”

MIPS Evde Sağlık çözümleri kurucuları Şule Başarslan ve Abdullah Baş

Erciyes Üniversitesi‘nde yüksek lisansını tamamlarken, kendisiyle konuşmakta zorlanan erkek hastalarla sohbetinden sonra evde kit fikrinin oluştuğunu belirten biyomedikal mühendisi Şule Başarslan, kısa vadede seri üretime geçmeyi hedeflediklerini belirterek, “Uzun vadede ise evde sağlık çözümleri hayallerimizi gerçekleştirip ikinci hatta üçüncü ürünlerimizi geliştirmek istiyoruz” diye konuştu.
TÜBİTAK 1512 desteği alan MIPS Evde Sağlık Çözümleri, önce Erciyes Teknopark Sera Kuluçka’ya yerleşmiş, ardından Ar-Ge süreçlerimizi gerçekleştirerek İTÜ Çekirdek sürecine dahil olmuş. Proje, Nisan 2019’da Bayer G4A desteği ile sertifika sürecini gerçekleştirmiş.



Tags
Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close