Genel

Fabrikalar açık kalsın

Covid-19 pandemi süreci teknolojik ürünlere bazı yenilikler getirdi. Bunların başında insanı koronavirüsten uzak tutacak çözümler geliyor. Dünya bir yandan çalışanları eve göndermek konusunu tartışırken, hangi iş alanlarına mensup kişilerin sahada olması veya iş yerine gitmesi, hangilerinin gitmesinin gerekli olmadığı konusu şu an büyük küçük tüm şirketlerin kafasını karıştırıyor. Ancak önemli olan insan hayatı ve bulaşıyı minimize etmekse işte bu amaca yönelik çözümler, Türkiye’de de sunuluyor.
Türkiye merkezli teknoloji şirketi Doruk, çalışanları bulaşı riskini önlemek için otomotiv, beyaz eşya, plastik, ilaç, kimya, gıda ve ambalaj başta olmak üzere pek çok farklı sektöre akıllı ve dijital üretim yönetimi sistemleri sunuyor. Bunların başında, çalışan sağlığının korunarak üretime devam edilebilmesi için yapay zeka ve görüntü işleme teknolojisinin kullanıldığı ProManage KiT (Kontrollü İnsan Trafiği) adını verdiği sosyal mesafe ölçüm ve uyarı sistemi geliyor.
Fabrikaların faaliyetlerine devam ederken çalışanlarının sosyal mesafe denetimini ve raporlamasını anlık olarak yapabilmelerini sağlayan ProManage KiT, sanayicilere bedelsiz olarak sunulmuş. Doruk, böylece işletmelerin çalışan sağlığı açısından riskleri değerlendirerek hemen önlem almalarını mümkün kılıyor. Bu kapsamda “Fabrikalar Açık Kalsın” isimli bir kampanyaya da imza atan Doruk, bedelsiz olarak sunduğu ProManage KiT uygulamasını edinmek isteyen sanayicileri kampanyaya destek veren vakıf ve sağlık kuruluşlarına bağış yapmaya davet ediyor.

Doruk Yönetim Kurulu Üyesi Aylin Tülay Özden, markayı ABD’de yaygınlaştırmak ve ProManage uygulamasını sanayicilere ulaştırmak hedefiyle Chicago’daki MxD Teknopark’ta bulunan Doruk International HQ’nun genel müdürü.

UYARI VERİYOR

Doruk Yönetim Kurulu Üyesi Aylin Tülay Özden “Fabrikalar Açık Kalsın” kampanyasıyla bu hizmeti ücretsiz sunduklarına belirterek, “ProManage KiT birbirine güvenli sosyal mesafeden fazla yaklaşan çalışanlar tespit edilerek uyarı üretiliyor ve raporlanıyor. Raporlamada söz konusu lokasyonun yanı sıra sosyal mesafenin ihlal başlangıç ve bitiş zamanlarına yer veriliyor. Uygulama kapsamında; ihlal durumları ve alarmları görüntülenebiliyor, operatör ilgili kişilerin adlarını kayda ekleyerek not yazabiliyor. Sesli ve iki farklı renk kodunda ışıklı alarm sisteminin yanı sıra e-posta, SMS veya anlık mobil bildirimleri sayesinde hiçbir risk gözden kaçmıyor. Şüpheli bir durum oluştuğunda ise geriye dönük olarak geçmiş uyarı kayıtları takip edilebiliyor ve böylece olası etkilenenler anında tespit edilebiliyor” diye konuşuyor.


KOBİ’LERE ÖZEL

Özden
, Türkiye’de KOBİ’lerin dijital dönüşümde yollarını hızlandırmak üzere ProManage Cloud isimli çözümlerinden de bahsediyor: “Saas olarak geliştirilen ProManage Cloud, sunucu ve depolama faaliyetlerinin bulut ortamına taşınması yoluyla sistem bakım maliyetlerinin azaltılmasını, bu alana yapılacak yatırımların üretim proseslerinin geliştirilmesine ayrılmasını ve gerçekleme sürecinin kısaltılmasını sağlıyor. SaaS, en basit ifadeyle bir bulut platformundaki ana sunucudan hizmet alarak web tabanlı ve lokasyondan bağımsız olarak işlemlerinizi gerçekleştirilebileceğiniz bir yazılım türü.

ProManage Cloud ile işletmelere olgunluk seviyelerine uygun dört farklı paket ve ilave hizmet alımını kiralama yöntemini sunacağız. KOBİ’ler ihtiyaçlarına uygun paket seçimini ve varsa ilave hizmet alımını kiralama yöntemi ile yapabiliyor. Kiralama yöntemi, kullanıcının istediği paketi seçmesine ve işletme belirli bir olgunluk seviyesine ulaşınca taahhüt süresi içinde üst paketlere geçmesine ya da ilave makine dâhil etmek istediği durumda tek bir telefonla birkaç saat içinde bu makineleri de sisteme dâhil etmesine olanak sağlıyor. KOBİ’ler, ihtiyaçları kadarını kullanabiliyor ve bütçelerine göre hareket edebiliyor” şeklinde konuşuyor.

TÜRKİYE’DE 3, ABD’DE 1 OFİS

Türkiye’de Teknopark İstanbul‘da yer alan Doruk merkez ofis, Antalya Teknokent ve İzmir Depark Teknokent ofisi olmak üzere üç ofisi ile faaliyet gösteriyor. Doruk’un aynı zamanda ABD Chicago’da da şirketi bulunuyor. Doruk, Chicago‘da ProManage Smart Manufacturing Solutions Corp. şirketini kurdu. Bu genişlemeye paralel olarak, ABD’de dijital üretim konseptleri ve teknolojileri geliştirmeyi amaçlayan bir kurum olan MxD’nin Ar-Ge partnerleri arasındaki yerini aldı. Almanya’daki Endüstri 4.0 platformunun Amerika versiyonu olan MxD, Amerika’da üretim endüstrisini güçlendirmek için kurulan 12 enstitüden biri.



Tags
Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close