Genel

Hac ve Umre yapay zekayla kolaylaşacak


Yapay zekanın kullanım alanları tahmin edeceğinizden çok daha geniş. Cep telefonunuzdaki sesli asistandan kullandığınız mobil uygulamalara, bankacılık sektöründen online alışverişe geniş bir alanda “yaygın” bir şekilde kullanılan bu teknoloji, insan yaşamınıkolaylaştırmayı amaçlıyor. Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı da Youtube kanalından yayınladığıbir videoyla ülkeye yapılacak dini ziyaretleri kolaylaştırmak için 2030 yılından itibaren yapay zekadan yararlanacağının işaretlerini verdi. Hac ve Umre BakanıMuhammed Salih Benten, dini vazifelerin daha iyi bir ortamda gerine getirilebilmesi için yapay zeka ve diğer teknolojik gelişmelerden faydalanacaklarını açıkladı. 


Bakanlı
ğın hazırladığıvideoya göre, 2030 yılında Hac vazifesini yerine getirmek isteyen Müslümanlar bir mobil uygulama aracılığıyla başvurularınıyapacak. Başvuru sonrasında içinde elektronik kart, bileklik ve kulaklık bulunan bir paketi teslim alacak olan hacı adayları, bu cihazları ziyaretleri sırasında sürekli yanlarında taşıyarak yönlendirilecek. Videoya göre ülkeye ayak basan hacı adaylarının bavulları otel odalarına kadar getirilecek, onların taşıması gerekmeyecek. Kişi odasına geldiğinde bavulunu burada bulacak.

DİL SORUNU BİTECEK

Hacı adayları bileklik sayesinde Hac takvimi ile ilgili tüm bilgilendirmeyi alacak ve kulaklıkla bu bilgileri dinleyebilecek. Bileklik Kabe’de kaç tur attığınızı gösterecek, dolayısıyla hacı adayının sayması gerekmeyecek. Kabe’yi tavaf sırasında her noktada okunması gereken dua bileklik aracığıyla kişiye bildirilecek.
Hac’da bulunan bir yakının veya arkada
şın kaybolmasıysa ilerleyen yıllarda artık bir endişe kaynağıolmayacak. Hacı adayları cep telefonlarına Hac ve Umre uygulaması yükledikleri için yapay zeka ve GPS teknolojileri sayesinde kaybolmaları söz konusu olmayacak. Uygulamanın bağlıolduğu merkezi sistem, kişinin nerede olduğunu anında görebilecek.
Kutsal ziyaret sırasında ya
şanan yabancı dil sorununa da bir çözüm getirilmiş. Biliyorsunuz, hacı adaylarının bazıları bu ziyaret sırasında dil sorunu yaşıyor ve rehbersiz kaldıkları zamanlarda zora sokuyor. Bu yapay zeka uygulamasıysa kulaklığın bir çevirmen görevi görmesini sağlıyor. Karşınızdaki kişinin konuşmasını duyan kulaklık, yapay zekasını kullanarak bu dili hacı adayının diline çeviriyor. 


Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close