Genel

Hastanedeki kan alma kuyruklarını ortadan kaldıran NESLİ robot

Labenko 2015’te Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Sağlık Teknoparkı’nda bir grup akademisyen ve öğrenci tarafından kurulan bir girişim. Labenko, Phelerobo algoritmasını NESLİ robotta kullanarak yapay zekalı sağlık çözümü sunuyor. Labenko’nun “mesafeli kan alma” çözümü olarak geliştirdiği Kolay Kan Ver uygulaması da bulunuyor.

Labenko Sözcüsü, Araştırmacı Yönetici Prof. Dr. Süleyman Sevinç

Labenko Sözcüsü, Araştırmacı Yönetici Prof. Dr. Süleyman Sevinç, Türkiye’de her çalışma gününde hastanelerde yaklaşık 200 bin kişinin kan alma birimlerinde laboratuvar testlerinin yapılması için numune verdiğini, ancak bu birimlerde kullanılan sistemlerin tasarlanmamış, duruma göre geliştirilmiş konvansiyonel sistemler olduğunu belirterek, “Bu sistemler hastaların ve kurumların ihtiyaçlarını görmüyordu. Hastalar uzun süre kuyruklarda beklemek durumunda kalabildikleri gibi kurumlarda süreçleri anlayıp geliştirecek teknolojik alt yapılara sahip değillerdi.

Ekibimiz 2015’ten bu yana DEÜ Hastanesi’ne üniversitedeki çalışmalarının ışığında inovatif bilgi teknolojileri çözümleri sağlıyordu. Bu çözümlerin diğer hastanelerinde hizmetine sunulmasında yarar bulunduğu için şirketleşmenin en uygun çözüm olacağı düşünüldü. İlgili üniversite kurullarının onayları alınarak  KOSGEB desteği ile akademik bir şirket oluşturuldu” sözleriyle girişimin kuruluş yolculuğunu anlatıyor.

Phlerobo ve NESLİ 4.0 robotu, orta büyüklükteki bir hastanede günde 300 – 900 civarında hastanın kan alma işlemi hesaplamasına göre, her gün yüz binlere ulaşıyor.

Phlerobo kan alma biriminde hasta akışını hiç bir insan müdahalesi olmadan yöneten özgün bir algoritma. Bu algoritma ile hasta akış hızı 3 – 4 misli hızlanabiliyor, kurumlar sürecin her adımını ve performansları gerçek zamanlı olarak izleyebiliyor, hastalar birime temassız giriş yapabiliyor ve tüp kuyruğunda bekleyip tüp almak, tüp taşımak gibi bir dertleri olmuyor. 

Phlerobo algoritması ile birimde paralellik gösteren işlerin aynı zamanda yapılmasını sağlıyor, hasta iş yükünü önceden öngörerek gerekli hemşire sayısını belirliyor, hastaların pürüzsüz akışı için zamanlama optimizasyonu yöntemleri kullanarak eldeki kaynaklarla elde edilebilecek en iyi performansı yakalıyor. Yani insan müdahalesi olmadan birimdeki hasta akışını yönetiyor. Ayrıca hastaların birime ulaştığı anda ne kadar bekleyeceklerini çok yüksek bir doğrulukla kendilerine veriyor.

TÜP SEÇİMİ VE ETİKETLEME OTOMATİK

Peki Phlerobo algoritması NESLİ 4.0 Kan Tüpü Seçme ve Etiketleme Robotu ile nasıl buluştu? Bu algoritma NESLİ’ye nasıl bir otonomi kabiliyeti kazandırıyor? Prof. Dr. Süleyman Sevinç, bu soruları şöyle cevaplıyor: “Bilindiği gibi kan alma birimlerinde hastanın ihtiyacına ve yaptıracağı laboratuvar testlerine bağlı olarak uygun kan tüplerinin seçilmesi ve etiketlenmeleri gerekiyor.

Kan alma birimlerinde bu tüpleri almak için hastalar ayrı bir kuyruğa girmek durumunda kalıyor ve tüplerini kaybetme, karıştırma riski ile karşılaşıyorlar. Phlerobo, bu tüp kuyruğunu ortadan kaldırdı. Hemşirenin yanına akıllı robotumuz NESLİ 4.0 ı yerleştiriyoruz. Algoritma hasta tam hemşirenin yanına gelmek üzereyken robotla konuşarak hastanın tüplerinin seçilip etiketlenerek hemşireye sunulmasını sağlıyor. Tüplere hasta eli değmiyor ve hasta ayrı bir tüp kuyruğunda zaman harcamamış oluyor. Ayrıca etiketleme robotik olarak yapıldığı için etiketlemede insan hataları da tamamen ortadan kalkmış oluyor. Etiketleme personelide hastane tarafından getirisi çok daha yüksek olan iletişim, döküman işleme, veri toplama, veri analizi gibi işlerde değerlendirilebiliyor.”

YAPAY ZEKA NASIL KULLANILIYOR?

Phlerobo algoritması, Kolay Kan Ver uygulaması ve NESLİ robot ürünleri içinde, kan alma birimde hasta hizmetini sağlayan kan alma hemşiresinin asistanı olarak konumlandırılmış. Algoritma hemşirenin zamanını yönetiyor ve hemşirenin hasta çağırmasına gerek kalmadan bir sonraki hastayı en verimli şekilde hemşire ve tüplerle buluşturuyor. Böylece ekonomik tasarruf yanında mükemmel bir akış hızı ve performans başarılıyor. 




Tags
Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close