Genel

İnterneti değiştirebilecek dava: Online eserlerin izinsiz kullanımı adil mi? Telif haklarını ihlal eder mi?

New York Times, Microsoft ve OpenAI’a “İçeriğimi-makalelerimi ChatGPT’yi eğitmek için izinsiz kullandın” diyerek Aralık 2023’te dava açtığını hatırlarsanız. Peki online verileri yapay zekayı eğitmek için kullanmak hukuka aykırı mı? OpenAI, “Hayır” iddiasında…

Bakınız dostlar, bu çok ama çok önemli bir dava.

2015’te Google’a açılan davada; kitapların, makalelerin, yazılı eserlerin online izinsiz yayınlanmasının hukuka aykırı olduğu iddia edilmiş; Google, “adil kullanma” söz konusu olduğunu ve yazılı eserlerin dijitale aktarılmasının eserlerin “başka bir formata dönüştürülerek kullanılması anlamına geldiği” savunmasını yapmıştı. Ve bu savunma haklı bulundu. Bunu bir yere not edelim…

Şimdi… Burada da New York Times eserlerinin izinsiz kullanımının “adil olup olmadığı ve telif haklarının çiğnendiği” öncelikli sorunsalı var. İkinci sorunsalsa, ChatGPT çıktılarının NYT’da yayınlandığı gibi yayınlanmıyor olma ihtimali. NYT, söz gelimi bir makalenin tamamının veya içeriğin bir parçasının ChatGPT çıktılarında “ezberlenmiş bir şekilde” çıkarılmasına, yani yer almamasına itiraz ediyor. Mesela NYT’da yayınlanmış bir makale ile ilgili bir arama yaptığınızda içerikteki bazı kısımların sürekli eksik olduğu iddia ediliyor.

OpenAI ise şöyle bir savunma yapıyor:

✔︎ Haber kuruluşlarıyla işbirliği yapıyoruz ve yeni fırsatlar yaratıyoruz. Gazeteciliği destekliyoruz.

✔︎ Eğitim adil bir kullanım; AB, Singapur, Japonya ve İsrail’de de izin veriliyor. Ancak eğitim dışında kalma seçeceği veriyoruz, çünkü yapılması gereken o. NYT da Ağustos 2023’ten bu yana bu seçeceği kullanıyor.

✔︎ “Regurgitation” (tekrarlama), ezberlemede sıfıra indirmeye çalıştığımız nadir bir hata. Bu hatanın yok edilmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Tekrarlamaların, üçüncü taraf web sitelerinde yayılan yıllar önceki makalelerden geldiği görünüyor. Üstelik NYT, örnek vermelerini istediğimizde bu hatalara ilişkin bir örnek bile sunmadı.

✔︎The New York Times, tam hikayeyi anlatmıyor: NYT ile 19 Aralık’ta yapıcı bir görüşme yaptık ve ne NYT’nin ne de başka bir kuruluşun yapay zeka modellerimizin eğitiminde anlamlı olmadığını, dolayısıyla gelecek eğitimlerde de çok etkili olmayacağını anlattık. 27 Aralık’ta açılan davayı medyadan öğrendik.

OpenAI’ın savunmasındaki yaklaşımı ve ardından bu davanın gelişim süreci tüm dünya için birkaç açıdan çok önemli. Öncelikli olarak telif hakları davaları bakımından…

Tags
Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close