Genel

İş görüşmesini robot yapıyor

İsveç‘teki Kraliyet Teknoloji Enstitüsü kapsamında kurulan Furhat Robotics isimli yapay zeka ve sosyal robot projesinin işe alım robotu Tengai, ileri teknolojinin insan kaynaklarına uyarlanması alanına yeni bir boyut kazandırdı. Tengai, 41 cm uzunluğunda, 3,5 kg ağırlığında bir sosyal robot. Furhat Robotics, dört yıl boyunca bu robotu “insanlaştırmaya” çalışmış.

Robota insanınkine benzeyen ve mimikleri insanınki gibi olan bir yüz tasarlanmış. Tengai masanın üzerinde insan kaynaklarının tespit ettiği adayla görüşerek ona sorular soruyor. İsveç‘in en büyük işe alım şirketi TNG ile işbirliğine giden Furhat Robotics, işe alım sürecinde yöneticilerin ortaya koyduğu taraflı yaklaşımı ortadan kaldırmak amacıyla Tengai’yi devreye sokmuş. TNG, birkaç aydır süren test aşamasının ardından önümüzdeki ay Tengai‘yi tam mesaili olarak “işe alacak.” 

TNG‘nin Stockholm’deki ofisinin baş inovasyon uzmanı Elin Öberg Martenzon, “Bir insanın ilk izlenimi yaklaşık 7 saniyede oluşuyor. Karşısındaki kişiyle görüştükten sonra bir karar vermesiyse 5-15 dakikayı alıyor. Biz Tengai ile durumun ne olacağını görmek istiyoruz” derken, işe alan insanın cinsiyet, etnisite, ses, eğitim, görüntü ve görüşme öncesinde veya sonrasında resmi olmayan sohbetinden etkilenerek karar almasının önüne geçmek istediklerini belirtiyor.

Martenzon, “Mesela görüşmenin öncesinde, ‘Golf oynamayı sever misiniz?’ diye sorması ve adayın ‘Evet, çok severim’ şeklindeki cevabı işe alan kişide olumlu bir izlenim doğuyor” diyor. Ancak Tengai, işe alan kişinin taraflı seçim yapması olasılığını ortadan kaldırarak, soruları tek bir ses tonu ve tek bir sıralamayla adaylara yöneltiyor. Ardından işe alımı gerçekleştirecek yönetici, bu sorulara verilen cevapları yazılı olarak alıp değerlendiriyor. İnsanlar tarafından programlanan Tengai‘nin “doğal olarak” taraflı olmasını önlemek içinse altyapı olarak çok farklı adayları birden fazla çeşit teste tabi tutulması sağlanmış. Tengai‘nin 2020’de İngilizce iş görüşmeleri yapması planlanıyor.

Tags
Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close