Genel

İşte 2069’un dünyası

Milenyum öncesi fütüristlerin tahminlerini tutmadığı söylenir. 1970’lerin ünlü Jetgiller çizgi karakterinde olduğu gibi, 2000’li yılları tarif eden akıllı hizmetçi robotlar veya uçan arabalar henüz yok. Ancak şu bir gerçek ki, son yıllarda yaşanan teknolojik gelişmeler, yaşamın önümüzdeki onlu yıllarda daha kolay tahminde bulunabileceğimizi gösteriyor. Bu tahminlerin büyük oranda tutacağını söylemek de mümkün.

İngiltere’de akademisyenler ve fütüristlerden oluşan bir grup, dünyanın 50 yıl sonra, yani 2069’da neye benzeyeceğiyle ilgili kafa yordu. Bu grup, Samsung‘un sporluğunda bir rapor hazırlayarak vardığı sonuçları paylaştı. İşte geleceğin dünyasından 10 öngörü:

1.Yeraltı yolları: Yeraltında ses hızında ilerleyecek ulaşım araçları geliştirilecek. Tüp sistemi üzerine kurulan bu yollar birbirine bağlanacak. Söz gelimi Britanya‘yı Avrupa‘ya bağlayacak olan bu tüp sistemi, bir saat içinde yolcuları İskandinavya’ya ulaştıracak.
2. Yeraltı gökdelenleri: Yerinaltına inşa edilecek depreme dayanıklı çok katlı bu binalar ev, ofis, alışveriş merkezi, spor merkezi gibi pek çok yaşam alanını birarada sunacak.

3.Kendi kendini temizleyen evler: Siz evde yokken veya uyuyorken bir düğmeyle harekete geçirilerek evi temizleyecek bir teknoloji geliştirilecek.
4. Uzay otelleri: Ay’a ve diğer gezegenlere yolculuk gerçek olacak. Her gezegenin yerçekimi ağırlığına ayak uydurabilecek bir sistemle uzay yolculukları mümkün olacak.

5. 3D organlar: Artık organ yetmezliği olmayacak. Organların değiştirilmesi veya daha iyi fonksiyon sağlanması için üç boyutlu organlar basılacak.
6. Böcek-burger takeaway’leri: Önümüzdeki 50 yılda böcekler insanlar için en önemli protein kaynaklarından biri haline gelecek.
7. Uçan otobüs ve taksiler: Birkaç yıl sonra hava taksilerin faaliyete geçeceği biliniyor. Yüksek güçlü drone-kopter‘ler, yani bir tür uçan otobüsler de halk taşımacılığının vazgeçilmez araçları olacak.

8. Vücut implantları: Bu implantlar sağlımızın nasıl olduğunu, vücudumuzdaki değerleri ölçmek için kullanılacak. Bunun yanısıra dil çevirmeni olarak görev yapacak.
9. Dört boyutlu hava sporları: Hoverboard‘lar üzerinde yapılabilecek hava sporları geliştirilecek. Bu sporlar stadyumda binlerce insanı biraraya getirerek dört boyutlu bir görsel şölen sunacak.

10. İnteraktif sanal gerçeklik filmleri: Evde sanal gerçeklik kıyafetleri giyerek kendinizi bir filmin içinde bulabilecek, dokunma hissini yaşayabileceksiniz. Beş duyu organın yerine geçecek bu teknoloji, sizi gerçek anlamda filmin veya bir video oyununun içine sokacak.

Tags
Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close