Genel
Kasım 2022’den bu yana dünyanın en önemli “yapay zeka” şirketi olan Nvidia ve rock star CEO’su Jensen Huang

Jensen Bey ne bu havalar? Yahu son 1 yılda ne ünlü oldunuz. Mark Zuckerberg sizin için “Teknoloji dünyasının Taylor Swift’i” demiş. E haksız mı? Kodlama öğrenmeyin; halüsinasyonlar sona erecek… Bunlar hep sizin sözleriniz. Bir de yapay genel zekayla ilgili bomba bir açıklamanız var kiiii…
Şaka bir yana, son haftalarda Nvidia CEO’su Jensen Huang’ın havalara girdiğini, her yerde büyük laflar ettiğini, şirketin başarısına kendisini fazla kaptırdığını ileri sürenler var.
Eleştirenlerin haklılık payı yok değil, ama Nvidia şu anda Microsoft ve Apple’dan sonra ABD’nin en değerli 3.şirketi. Son aylarda ilk 5’te gidip geliyor. Piyasa değeri 2 trilyon dolara ulaştı. Geçen yıl birkaç günde değeri 250 milyar dolar arttı. Bu artışın 2025 yılının ortalarına kadar sürmesi bekleniyor. Peki neden bu yükseliş?
Dostlar, vizyon ve kurguya bakın. Şirket 1990’lı yılların sonunda oyun çipi üretirken, şu an dünyanın en büyük yapay zeka çipi üreticisi. Hızlı ve kişisel çip konseptine uygun farklı tür ve fonksiyonlarda üretime gidiyor. Üretimi durdursa dünya duracak. Yalan yok; Amazon, Google, Microsoft, OpenAI; Meta, hatta Nvidia’ya rakip çıkaracağını, Nvidia’nın GPU (çip) sektöründe tekelleşmeye gittiğini iddia eden Elon Musk da şakacı Grok chatbotu için A100 modelini kullanıyor. Yapay zeka grafik işlemcisi deyince A100 ve H100…
Bu arada çip piyasasının yüzde 98 Nvidia’da…
Kasım 2022 ile başlayan yeni yapay zeka döneminin yıldızı Nvidia oldu. Çünkü tüm büyük teknoloji markaları yarışa daha hızla katılmak istedi, bazıları işi ciddiye aldı işe koyuldu. Sonuçta bu süreç Nvidia’ya yaradı. Sadece aylar süren periyotlarda bazı özellikleri eskisinden yüzde 60-70 hatta 150 kat daha hızlı yeni çipler üretiyor. 2 yıl önce birkaç ay süren grafik tasarımı dakikalara iniyor.
En önemli yapay zeka çipleri H100 ve A100. Mesela Meta’nın bilgisayarları yüzbinlerce (tahminim 400 bin) Nvidia A100 ile işlem yapıyor.
Yakınlarda tanıttığı Blackwell B200 model çipinin bazı görevleri eski çiplerle karşılaştırıldığında 30 kat hızlı yerine getiriyor.
Markalar çip için sıraya giriyor. Nvidia taleplere yetişemiyor. Buna bağlı olarak üretilemeyen bilgisayar, araba gibi araçların fiyatlarında oynamalar oluyor. Dünyanın her yerinde müşteriler bu ürünleri satın almak için aylarca bekleyebiliyor.
Çin de aynı şekilde. Nvidia’y sipariş yağdırıyorlar. Hatta ABD’nin yaptırımlarına karşı çip stokluyorllar. Son olarak Çinli elektrikli araç üreticileri BYD ve Xpeng, Blackwell B200’i araçlarında kullanacaklarını açıkladı.
Peki çip üretimi kolay mı? Bir çipi yaklaşık bin kişi tasarlıyormuş. Nvidia’nın yapay zekalı ChipNeMo yapay zekası, çip mimarisi ve çip tasarım kodu geliştirme işlerini yerine getiriyor.
Yapay zekayla çip tasarımı konusunda Google DeepMind, Synopsys ve New York Üniversitesi’nin çalışmaları var. Hatta Deepmind özel çip üretimini hızlandırmak için yapay zekadan yararlanıyor.
Nvidia’nın yapay zekanın temel donanımına egemen olduğunu söylemek yalan olmaz. Ancak Elon Musk’ın yanısıra, AMD ve Intel; Nvidia’nın en yakın rakipleri.
Anlayacağınız dostlar, Jensen Huang’ın sesi, boşuna çok çıkmıyor.
Halüsinasyon ve yapay genel zeka konularına ilerleyen günlerde gireceğim.