Genel

NSA siber güvenlikte NLP’ye güveniyor

Eskiden ulusal güvenlikte en büyük tehdit olarak son teknolojiye sahip uçak ve füzelerden bahsediyorken, şimdi siber saldırılardan bahsediyoruz. Siber saldırılar ulusal güvenliğin merkezi haline geldi. Siber güvenlikte son birkaç yıla kadar varlığı daha az hissedilen yapay zeka ise, bu alanda belirleyici konuma sahip. Bu gerçek, ABD’li resmen yetkililer tarafından da ifade ediliyor.

Temmuz ayında ABD’li üst düzey güvenlik yetkililerin katıldığı bir brifingde konuşan, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) Hesaplama ve Analitik Bilimleri Araştırma Grubu Teknik Direktörü Jason Wang, ABD’nin güvenlik ağının geleceğinin yapay zeka tarafından şekillendirileceğinin işaretlerini verdi. Wang, “Bundan sonraki cephemiz muhtemelen siber güvenlik alanında olacak. Makinelerin, insanın zaman bakımından cevap vermesinin mümkün olmayacağı, geciktirilemeyecek, çok dinamik sorunlara cevap vermesi için çok fazla fırsat bulunuyor” diye konuştu.

ABD-ÇİN REKABETİ

ABD Savunma Bakanlığı bünyesinde kurulan NSA, Bakanlığın Ortak Yapay Zeka Merkezi ile birlikte yapay zekanın savaş alanın nasıl kullanılabileceğiyle ilgili çözümler geliştiriyor. Wang, pek çok üst düzey istihbarat-teknik yetkilinin katıldığı etkinlikte, bir tür yapay zeka yöntemi olana Doğal Dil Geliştirme (NLP) üzerinde 10 yıldır çalıştıklarını belirterek, NSA’nın NLP’nin büyük ölçüde etkisi altında olduğu siber güvenlik öncelik misyonunun odaklandıkları alanlardan birisi olduğunu söyledi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin

Diğer yandan ABD, Çin’in 2030’da yapay zekada dünya lideri olma yolundaki çabaları karşısında daha çok harekete geçmek istiyor. Geçen ay bakanlığın bütçe görüşmeleri sırasında konuyla ilgili bir konuşma yapan ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, “Pekin keşiften siber saldırılara ve otonom silahlara bir dizi görevde yapay zekayı kullandığını söylüyor. Çinli yetkililer 2030’a kadar bu alanda dünya lideri olacaklarını net bir şekilde ifade etti” dedi. Austin,yapay zekayı aciliyetle daha da ileriye götürülmesi gereken bir teknoloji olarak tanımlayarak, bu teknolojinin inovasyon gündeminin merkezinde olduğunu ve geleceğin savaşlarının temelinde bu teknolojinin yatacağını bir kez daha hatırlattı.

Tags
Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close