Genel

Önemli olan, “yapay zeka uzmanları” gelecekten umutlu mu?

Dünyanın önde gelen araştırma şirketlerinden Pew‘in 2018’in yaz aylarında 979 teknoloji öncüsü, inovatör, geliştirici, iş ve siyasi lideri, araştırmacı ve aktivist arasında yaptığı araştırmada, katılımcıların yüzde 63’ü önümüzdeki on yılda yapay zekanın insanlık üzerinde olumlu etkilerinin olacağını düşündüğü ortaya çıktı. Buna göre katılımcıların yüzde 37’si ise 2030’da yapay zekanın insanlığı olumsuz etkileyeceği görüşünde. Katılımcıların çoğu, yapay zekanın insanların daha “etkili” olacağını, öte yandan bağımsızlığını tehdit edeceğini düşünüyor. 
Pew‘in topladığı veriler ışığında ankete katılanların düşünceleri özetle şöyle: bilgisayarlar insan zekasını yakalayacak, hatta geçecek bile. Bilgisayarlar karar verme, akıl yürütme, öğrenme, ilerlemiş analitik, yöntem tanıma, görsel aktivite, ses tanıma ve dil çevirisi konularından insanlardan daha zeki ve yetenekli olacak.
Dijitalleşmeyle beraber gelen akıllı sistemler, kamusal alanda, araçlarda, bina ve tesislerde, çiftliklerde ve iş süreçlerinde yer aldıkça, zamandan ve maliyetten tasarruf sağlanacak. Bu durum insanlara daha kişiselleşmiş ve konforlu bir yaşam sunacak.
Ankete katılanların yapay zekayla ilgili endişe duyduğu noktalarsa şöyle: dijitalleşme arttıkça insanların içeriğini bilmedikleri dijital araçları bağımsızlıklarını kaybetme pahası kullanması; verinin şirketler ve ülkelerce istismar edilmesi ve kar ya da hakimiyet kurmak için takip amaçlı kullanılması; yapay zekanın işleri giderek insanların elinden alması; yapay zeka sistemlerine sırt dayamanın insanların bilişsel, sosyal ve yaşamsal yeteneklerini köreltmesi; otonom silahlar, siber suç ve silaha dönüştürülmüş bilgi akışı.
Yapay zekanın insan hayatı üzerinde endişeli olan bu kesim, yapay zeka politikalarının insanların ihtiyacı ve yararına göre geliştirilmesi, insan-yapay zeka işbirliğinde insanın kapasitesini artırmak üzere ekonomik ve siyasi sistemler ortayı çıkarılması ve insanların dijitalleşmenin yol açtığı sorunlarla mücadele etmek için küresel anlamda birlik olması gerektiği çağrısını yapıyor.

Tags
Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close