Genel

Sen düşün, yapay zeka eyleme döksün

Yapay zekanın geldiği nokta sizi de hayretlere düşürmüyor mu? Korkutmuyor mu diye sormuyorum, çünkü yapay zeka denilince artık Terminatör, Demir Adam, iRobot gibi bilim-kurgu filmlerini anlamıyoruz. Elimizde “Vay be, bunlar gerçekten oluyor mu?” dedirtecek gelişmeler var artık. 

Dünyanın en zengin insanı ve önde gelen yapay zeka girişimcisi Elon Musk, geçtiğimiz haftalarda Dogecoin’in kurucusu Billy Markus’un Twitter üzerinden sorduğu, “Zihninizi buluta yükleseydiniz ve kendinizle sanal ortamda konuşma şansınız olsaydı, kendinizle arkadaş olur muydunuz?” sorusuna, “Yaptım bile” şeklinde cevap vermişti. Musk, 2 yıl önce de ABD’li ünlü podcast yıldızı Joe Rogan’ın programına katılmış ve ileride insanların beyinlerinin sanal ortama aktarabileceğini, bazı insanların organik yaşamlarından vazgeçerek sanal hayatta yaşamayı seçebileceğini ileri sürmüştü.

Musk’ın bu sözleri çok iddialı ve tartışmalı, bu doğru; ancak Musk’ın kurucusu olduğu yapay zeka girişimi Neuralink’e gönderme yaptığı yorumunu yaparsak yanlış sayılmayız. Neuralink, beyin ve bilgisayar arayüzü birlikteliğinin nörolojik başta olmak üzere bazı hastalıkları iyileştirmeyi vaad ediyor. Neuralink’in geliştirdiği cihazın beynin belirli bölgelerine yerleştirilerek nöronların aktivitelerinin takibe alınacağı ve bu takip sonrasında bazı hastalıkların çözümüne ulaşılabileceği umuluyor.

Şimdi buradan yine geçtiğimiz günlerde insana beyin gücüyle sanat yaptıran yapay zekaya geçelim. Güney Florida Üniversitesi’nde (USF)  bir öğrenciye içindeki sensörler bulunan bir elektroansefalografi cihazı giydirildi. Bu küçük sensörler beyindeki elektrik sinyallerini kaydederken, öğrenci karşısındaki ekrana baktığı anda ekranda kırmızı yuvarlaklar ve üçgenlerle yeşil kareler belirmeye başladı. Yani öğrenci beyin gücüyle sanat yapmıştı. Çalışmayı yürüten USF Bilgisayar Mühendisliği profesörlerinden Marvin Adujar, oldukça konsantrasyon gerektiren bu işin dijital resimlere dönüştüğünü, ancak asıl amaçlarının Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) tedavisinde kullanabilmek olduğunu belirtiyor.

KENDİ CENAZESİNE KATILDI

Bu gelişmenin ardından Hint asıllı ABD’li alternatif tıp uzmanı Deepak Chopra’nın “Öldüğümde insanların beni hatırlamasını istiyorum” diyerek 2 yıl önce geliştirdiği dijital ikiz konusunu yeniden gündeme getiren İngiltere’deki cenazeye uzanalım. Geçen ay hayata veda eden Marina Smith isimli kadının cenazesinde dijital ikiziyle cenazeye katıldı ve yapay zeka törene katılanların sorularını Smith’miş gibi cevapladı.

Marina Smith isimli kadın, ölümünden önce kaydedilen sesinin yapay zeka teknolojisiyle geliştirilen hologramla birleştirilmesi sayesinde kendi cenaze töreninde konuşma yapıyor gibi göründü.

Hologramı yapılacak kişinin henüz hayattayken arkadaşlarının ve aile bireylerinin sorabileceği muhtemel soruları yanıtlaması isteniyor ve söz konusu cevaplar kayıt altına alınıyor. Yapay zeka aracılığıyla işlenen veri hologramın eş zamanlı biçimde diyalog kurabileceği StoryFile platformuna yükleniyor. Kişi, daha sonra cenaze törenine katılanlardan gelen sorulara yapay zeka aracılığıyla cevap veriyor gibi görünüyor.

Tags
Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close