Genel

Siirt’in şifalı 4 bitkisinden prostat kanserine çözüm

Bayer‘in lise öğrencilerini fen ve bilim alanında çalışmalar yapmaya teşvik etmek amacıyla bu yıl “Yaşama Değer Kattemasıyla düzenlediği Bayer Liseler Arası Bilim Yarışması’na bu yıl 659 proje katıldı. Bu yılki yarışmanın birincisi, “Yeni bir Antibiyotik Taşınım Sisteminin Geliştirilerek Antibiyotik Direncinin Kırılması” projesiyle İzmir Fen Lisesi öğrencileri Selma Öztürk ve Ömer Faruk Küser oldu. İkinciliği, “Deniz Süngerinden Doku İskelesine” projesiyle Kaş Turan Erdoğan Yılmaz Lisesi öğrencisi Alperen Telatar alırken, üçüncülüğü “Keçiboynuzu Embriyosu ve Gamının Kemik Kırığı Tedavisine Etkisi” projesiyle İzmir Fen Lisesi’nden Zeynep Ilgın Demir ve Müge Balta aldı. Bayer Özel Ödülü‘nü ise “Siirt’te Yetişen 4 Bitki Türünün Antioksidan Aktivitelerinin Saptanarak Prostat Kanser Tedavisinde Kullanılabilirliklerinin Araştırılması” isimli proje ile Selcan Evin ve Ferhat Evin aldı. İleride birer biyoteknoloji start-up‘ına dönüşebilecek nitelikteki bu projeler, Türkiye’deki STEM eğitiminin artmasının yarattığı olumlu sonuçları ortaya koyarken, finale kalan uluslararası standartlardaki 10 projenin İzmir, Antalya, Siirt gibi Türkiye‘nin dört bir yanındaki kentlerinden çıkması umut vericiydi.

Ferhat ve Selcan Evin kuzenler

İLK KEZ İNCELENDİ

Özel ödülün sahibi olan kuzenler Siirt Anadolu Lisesi’nden Selcan Evin ve ise İstanbul Perteniviyal Lisesi‘nden Ferhat Evin’in projesinin altında Siirt’ten dünyaya açılması gereken çok ilgi çekici bir hikaye var; Evin kuzenler Siirt bölgesinde kansere yakalanma oranlarının düşük olması sebebiyle bu durumu araştırmak istemiş. Ferhat Evin ve Selcan Evin bölgedeki hava kirliliği, yaşam koşulları, beslenme alışkanlıkları verilerine bakıp “beslenme” konusunda bir farklılık olduğunu tespit etmiş. Bölgede yetiştirilen özellikle bıtım, bıttım sakızı , helizotu ve karahindiba bitki ekstrelerinin prostat kanseri tedavisinde antioksidan etkilerini araştırmaya karar vermişler. 
Selcan ve Ferhat’ın bu dört bitkinin tedavi edici yönlerini kanıtlayan projelerinden ortaya çıkan bulgu şöyle: Tüm ekstrelerin 24 saatlik uygulanması sonrası prostat kanseri hücre serisi olan PC3 üzerinde doza bağımlı olarak bir ölüm tespit edildi. Sitotoksisite değerlendirilmesinde ekstraksiyonu sağlanan en etkili bitkinin sırasıyla bıttım, heliz otu, karahindiba ve bıttım sakızının olduğu tespit edildi. Bu projeyle literatürde çeşitli kanser hücrelerine etkisi daha önce hiç araştırılmamış 4 farklı bitki türlerinin etkileri incelendi. Bu çalışma bu bitkilerin PC3 ve diğer hücrelere olan etkileriyle birlikte literatüre çeşitlilik getirecek.

Tags
Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close