Genel

Singapur’dan teknoloji yol haritası

 

Sloganı “Singapore is a fine city”(Singapur mükemmel bir kenttir) olan Singapur’un, otonom araçlar dahil teknolojik bazı testler için neden seçildiğini, Alibaba’nın sahibi Jack Ma’nın yeni teknolojik yatırımlarını neden bu kentte kurduğunu rakamlar güzel bir şekilde ortaya koymuş. Dünya Ekonomi Forumu tarafından yayımlanan, dijital devrimin yenilikçiliğin doğasını değiştirdiğine vurgu yapılan Global Bilişim Teknoloji Raporu’na göre Singapur, “yenilikçi” vizyonuyla Finlandiya’nın bile önüne geçerek birinci sıraya oturdu. Üçüncü sırada İsveç yer alıyor. Uluslararası Robot Federasyonu’nun (IFR) yedi ülkedeki yedi bin çalışan üzerinde yaptığıbir araştırmaya göre, çalışanların yaklaşık yüzde 70’i robotlar ve otomasyonun “daha yüksek kalitede iş fırsatları” sunduğunu ortaya koyuyor. Bu fırsatların peşinden en çok koşan ülkeyse IFR’ye göre Singapur. 
 
Bu kent, Singapur gerçekten teknolojik dönüşüme “mükemmel” bir şekilde adapte olabilen bir sistem geliştirmiş. SkillsFuture isimli inisiyatif, kentteki her endüstri dalındaki işyerlerine giderek önümüzdeki 3-5 yıl içinde teknolojik dönüşümün kendi alanlarında nasıl sonuçlar beklediklerini sormuş. Nasıl iş yeteneklerine ihtiyaçları olduğu öğrenilmiş. Bu araştırmayla “endüstri dönüşüm haritaları çıkarılacak ve böylece bireylere kendi iş alanlarında nasıl yol almaları gerektiği anlatılacak. IFR, Ocak 2016’dan bu yana 25 yaş ve üzeri vatandaşlarına 345 dolar veren kent yönetimi, bu insanlara kent tarafından onaylanan 500 kişi, üniversite ve online kurs tarafından ilgili eğitimlerin verilmesini sağlıyor.

 

Tags
Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close