Genel

Sosyal medyanın bulutlara çıkan ekonomik gücü

Sosyal medya ekonomisini konuşuyoruz…  Microsoft, buluttan kazancının yüzde 25’ini TikTok’tan elde ediyor. Bakın TikTok Microsoft’a aylık ne kadar ödüyor?

TikTok, Mart ayı itibarıyla OpenAI’nin modellerine erişim sağlamak için Microsoft’a aylık yaklaşık 20 milyon dolar ödüyordu.

Bu miktar, Microsoft’un giderek daha karlı hale gelen bulut bölümünden (Azure) elde edilen gelirin neredeyse dörtte birini oluşturuyor.

Microsoft’un bulut yapay zeka iş birimi yıllık 1 milyar dolar gelir elde etme yolunda, ancak TikTok’un kendi büyük dil modelini (LLM) geliştirirse bu yeteneklere Microsoft’a bu kadar ihtiyaç duymayabileceği belirtiliyor. Zira, TikTok’un bağlı olduğu Çinli ByteDance, OpenAI’yı kullanarak kendi LLM’sini geliştiriyor. Ama OpenAI’ın bundan önce haberi olmamış. OpenAI duruma sonra uyanmış. “Anlaşmayı iptal ettin” diyor

OpenAI, geliştirici lisansının potansiyel bir ihlalini araştırmak üzere ByteDance’in hesabını askıya aldı. ByteDance, teknolojiyi kendi modellerini oluşturmak için “çok sınırlı bir ölçüde” kullandığı savunmasını yapıyor.

ChatGPT’nin “kapalı” bir LLM modeli olmasıyla “lisans” burada kilit noktayı oluşturuyor.

OpenAI CEO’su Sam Altman (solda), CEO of Microsoft Satya Nadella

Burada Microsoft’un yara aldığı iki nokta var:

Microsoft OpenAI’ın bulut sağlayıcısını kullanmasına izin veriyor ve ayrıca OpenAI’ın işlem gücünü destekleme üzere bir süper bilgisayar inşa etti. Milyarlarca dolar harcamadan bahsediyoruz.

Bu arada Microsoft,  30 Temmuz’da 2024 4’üncü çeyrek kazanç raporunda Azure gelirinin yüzde 29 arttığını açıkladı. Bu artışın aynı oranda gelecek yıl da gerçekleşmesi bekleniyor.

İşte o nedenle Meta CEO’su Mark Zuckerberg yeni çıkan “açık” Llama-3 modelinin segmente edilmesinin (Starbucks’taki Venti, Tall, Grande gibi işlem gücü azalan ve böylece daha az buluta ihtiyacı olan) büyük bir avantaj olduğunu ve kullanıcıların “kendi değerlerine göre” geliştirdiği yapay zeka ürünlerini geliştirebileceğinin altını çizerek, özellikle “içerik geliştiricileri” Llama.3 kullanmaya davet etmişti.

Yani içerikçileri kendisine çekmek istiyor.

Buradan “küresel LLM ekosistemde” iki önemli unsurun ve bu iki unsurun aynı kaynağa olan ihtiyacını tekrarlamış olayım:

Kapalı model + Lisanslı ürün geliştirme 👉 ☁️

Açık model + Lisanssız ürün geliştirme 👉 ☁️

Tags
Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close