Genel

Tarım, inşaat ve enerjide kuşbakışı çözüm

Drone’lar (İnsansız Hava Aracı- İHA) hayatımıza önce sadece havadan görüntü almak için, eğlence amaçlı girmiş olsa da, pek çok sektörde ve insan yararına nasıl kullanabileceğimizi zaman içinde öğrendik. Yapay zeka gerektiren tam otonom drone’lar, tarım, inşaat ve enerji sektöründe başta olmak üzere verimli bir şekilde kullanılıyor. Tam otonom drone’ları ülkemizde endüstriyel ihtiyaçların yanısıra arama kurtarma çalışmaları için kullanan bir girişim Hummingdrone.

İpek Görgeç ve Orkun Aşa tarafından 2017’de kurulan Hummingdrone, faaliyet alanı giderek genişleyen bir girişim. Aşa, İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’nde başlayan ve İTÜ Teknokent’te devam eden hikayelerini şöyle anlatıyor: “Fakültede okurken tanıştılık ve lisans bitirme projesinde bir girişim fikri ortaya çıkartmak için bir araya geldik. Fikir ilk olarak arama kurtarma drone’u geliştirilmesi olarak ortaya çıktı. Projenin amacı, İHA’ların afet sonrasında etkin kullanımı ve kurtarma ekiplerine havadan bilgi sağlayarak, kurtarma operasyonlarında ihtiyaç duyulan bilgi akışının sağlanmasıydı. Girişimciler okul bittikten sonra 2018’de İTÜ Çekirdek tarafından yürütülen TÜBİTAK BİGG programına kabul aldık. 2019’da TÜBİTAK 1512 BİGG desteği alarak şirketleştik.”

Hummingdrone kurucuları İpek Görgeç ve Orkun Aşa

Arama-kurtarma çalışmalarına destek olmak için kullanılan tam otonom dronelar, hangi sektörlerdeki faaliyetlere yardımcı oluyor ve nasıl çalışıyorlar. Bu sorunun cevabını Orkun Aşa şöyle veriyor: “Hummingdrone şu an endüstriyel ihtiyaçlar için otonom drone teknolojileri geliştiriyor. Türkiye’nin insansız hava araçlarıyla savunma alanında gerçekleştirdiği başarıları ticari alanda gerçekleştirmeyi hedefliyor. Başka tarım olmak üzere, enerji ve şehir planlama alanlarına yönelik ürünler geliştiriyor. 

Hummingdrone’un geliştirdiği insansız hava araçlarının gövde tasarımı, uçuş bilgisayarı, kontrol yazılımı, 4 kişilik Hummingdrone ekibi tarafından geliştiriliyor. Hummingdrone’un geliştirdiği drone’lar tam otonom uçuş kabiliyetine sahip yani operatör sadece planlamayı gerçekleştiriyor. Drone verilen görevi yapay zekaya sahip otopilot sayesinde otomatik olarak gerçekleştiriyor. Ayrıca drone ile toplanan görüntüleri işleyen bulut temelli bir analiz yazılımı bulunuyor. Bu yazılım sayesinde toplanan görüntüler bir araya getirilerek yüksek çözünürlüklü haritalar oluşturuluyor.”

YÜZDE 15 FAZLA MAHSUL

Tarım sektöründe, büyük arazilere sahip üreticilerin arazilerini hızla denetleyemediğini, bunun da zaman kritik bir sektör olan tarımda ürün kayıplarına sebep olduğunu belirten Orkun Aşa, “Üretici tarafından yapılan denetimler gözleme dayalı olarak gerçekleştiği için hassas bir denetim yapılamıyor. Bizim buna çözümümüz drone ile haritalama ve analiz. Drone’larımız 200 hektar alanı 1 saat gibi bir sürede taranabiliyor. Geliştirilen drone’lar multispektral (çoklu bantlı) faydalı yük taşıyor. Yani insan gözünün göremediği ışık aralığında veri topluyor. Bu da tarladaki problemlerin insan gözünün fark edebileceğinden 10-15 gün önceden tespit edilmesini sağlıyor. Basitçe Hummingdrone’un geliştirdiği teknolojiler üreticiye bir karar destek mekanizması sunuyor. Yani üretici sunulan verilere bakarak daha doğru ve hassas tarımsal kararlar verebiliyor. Hassas ilaçlama ve gübreleme kararları verebildiği için gübreden yüzde 60’a kadar, tarım ilaçlarından da yüzde 40’a kadar tasarruf elde edebiliyor. Ayrıca verilen kararlar daha doğru olduğu için sezon sonunda yüzde 10-15 oranında daha fazla mahsul alabiliyor” diye konuşuyor.

Hummingdrone’un müşterileri arasında Anadolu Efes ve EnerjiSA bulunuyor. EnerjiSA’nın enerji nakil hatlarını haritalayan Hummingdrone, bu sayede kamulaştırma süreçlerinde ciddi bir hızlanma sağlıyor. Anadolu Efes ise üretim yapan çiftçilerin tarlalarını görüntüleme ve analiz konularında Hummingdrone’dan destek alıyor.

YAPAY ZEKAYLA BİTKİ ANALİZİ, GÜBRELEME VE SULAMA

Hummingdrone’un analiz yazılımı INSPECT sayesinde üreticiler strese giren bitkileri, drenaj ve sulama problemlerini, gübreleme ihtiyacını tespit edebiliyor. Geniş alanlarda otomatik ağaç sayımı yapabiliyor. Tüm bu analizler yapay zeka modelleri sayesinde gerçekleştiriliyor.

GLOBALDEKİ TARIM PAZARI BÜYÜYOR

Hummingdrone kurucularından Orkun Aşa, tarımda drone kullanımının giderek yaygınlaşacağını belirterek, “Global tarım drone’u pazarı 2020 yılında 1.2 milyar dolardı, 2025 yılında 5.6 milyar dolar’a çıkacağı tahmin ediliyor. Tarım alanında drone’ları her geçen gün daha çok göreceğiz.  Özellikle üreticiler bu teknolojinin faydalarını gördükçe tarımda hızla yaygınlaşacağını düşünüyoruz” diye konuşuyor.

DRONE İLE ARAMA-KURTARMA EĞİTİMİ

Hummingdrone Akademi, profesyonel ticari İHA operatörleri yetiştirmek için kuruldu. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) onaylı İHA0 ve İHA1 kategorilerinde eğitimler veriyor. Eğitimler Ar-Ge’de çalışan drone’un bütün yapısına hakim mühendisler ve sahada yüzlerce saat drone uçurmuş operatörler tarafından veriliyor. Hummingdrone, temel drone operatörlüğü eğitimleri dışında çeşitli kamu ve özel kurumlara drone ile haritalama ve drone ile arama kurtarma eğitimİ hizmeti de veriyor.

Tags
Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close