Genel
Tekstil tasarımında bir “mit”i yıkan yapay zekalı çözüm
“Tasarımı da ChatGPT ve benzeri GPT (Generative Pre-Trained/ Önceden Eğitilmiş Üretken Yapay Zeka) mı yapacak?” diye soruyorsanız, spesifik bir alanda, o alanda uzmanlaşan yapay zeka modellerine ihtiyacımız olduğunu söylemek mümkün. Üretken Yapay Zeka Araçları, endüstriyel spesifik bu tasarımlarda yeterince iyi değil.
Kasım 2020’de kurulan tekstil teknoloji markası Myth tam olarak yapay zekayla tasarıma konsantre olan bir girişim. Tasarım için ilham almak gerektiği ancak bunun tamamen bir insanın o anki ruhsal durumu, beceri, yetenek, eğitim gibi konulara bağlı olduğu, aynı zamanda tasarımın saatler ve haftalar alan bir süreç olduğu ve bu alanda teknoloji eksikliği gerçeğinden yola çıkılarak Myth kuruldu.
Myth’in nasıl çalıştığını, ne işe yaradığını kurucu Özgecan Üstgül şöyle anlatıyor: “Myth.Ai web tabanlı bir yazılım, üyelik modeliyle faaliyet gösteriyor. Şu anda sadece B2B olarak kurum kanalına odaklanıyoruz. Bir görsel desen/tasarım/ilham fotoğrafı yüklenerek, bu görsele göre yüzlerce farklı desen tasarımını saniyeler içinde üretiyoruz. Beğenilenleri makina öğrenimiyle öğrenen algoritmalarla kurumlara yönelik modeller çıkarıyoruz. Ayrıca stil transferi, renk gibi özelliklerle de desene Van Gogh veya Missoni gibi stil transferleri yaparak benzersiz hale getirebilirsiniz.
Böylece desen tasarım süreci saatlerden saniyelere düşerek, tasarımcının verimliliği artarken, şirketlerin müşteri memnuniyeti artıyor. Ayrıca en önemli faydalardan biri şirketlerin karbon ayak izini ortadan kaldırıyoruz. Yani fiziksel numune üretim sürecini dijitalleştiriyoruz. Böylece ham madde kullanımı, su, enerji ve zaman kullanımını sıfır atık felsefesiyle, minimuma indiriyoruz. “
FARKI: BİR İMAJDAN BAĞIMSIZ VEKTÖREL TASARIMLAR
Üretken Yapay Zeka Araçları (Midjourney, Dall-E vb.) belirli görsellerden beslenerek yeni bir görsel geliştiriyor. Alan spesifik görsel ve tasarım geliştirmede, algoritma benzersiz ve dijital olarak anonim olmayan bir tasarım ortaya çıkarıyor. Myth Kurucusu Özgecan Üstgül, bu süreci şöyle açıklıyor: “Yapay zeka algoritması ile herhangi bir imajdan benzersiz vektörel tasarımlar oluşturulurken bu tasarımların beğenilme ya da beğenilmeme oranlarına göre makina öğrenimi ile yapay zeka algoritmaları besleniyor.
Open AI ile tasarım yapan şirketlerden en büyük farkı, herhangi bir veri tabanıyla çalışmadan, desene uygun tasarımları saniyeler için yüksek çözünürlükte, kullanıma hazır formatta üretmesi. Uzmanlığımız tekstil alanında eksikliği gördüğümüz ve fikirden başka bir teknoloji firması doğduğu için tekstil alanındaki pazar büyüklüğünden bahsedebiliriz. 1 trilyon $ olan tekstil pazar büyüklüğündeki 2022 yılındaki desenli pazar payı 23.4 milyar $. Tabii ki tasarım sadece tekstil ve moda alanında yok.”