Genel

Twitter da “yapay zeka” dedi

#exclusive

Endüstri 4.0, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de uzmanlar tarafından çeşitli etkinliklerde anlatılıyor. Bu etkinliklerde “Makinelerin ve yapay zekanın hayatımıza daha çok dahil olmasıyla, ileride bizi neler bekliyor?” sorusunun cevabı aranıyor. Beykent Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü’den Dr. Şebnem Özdemir, Metin Kahraman ve Aslı Demir’in yanısıra Sakarya Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü‘nden Prof. Dr. Alptekin Erkollar ise birlikte yürüttükleri bir çalışmada, Endüstri 4.0‘e ait kavramların yanlış bilindiğini veya kullanıldığını, bu durumun insanlar üzerinde olumsuz önyargılara neden olduğunu fark etmiş.
Bu önyargıların başında “robotların dünyayı ele geçirmesi”, “robotların her işi yapacak olmasıyla birlikte insanların işsiz” kalması gibi bir takım olumsuz senaryolar bulunuyor. Bu senaryoların Türkiye’deki genç nüfusu da etkilediğini geçen yıl yaptıkları bir çalışmada ortaya çıkaran uzman ekip, bu yıl da “Ülkemiz ve dünya genelinde dijital dönüşüm, akıllı toplum, endüstri 4.0 kavramları konuşulurken en çok hangi kelimeleri kullanıyoruz ve nelerden bahsediyoruz” sorusunun cevabını sosyal medya platformu Twitter‘da aramış.

ONSUZ OLMAZ

(Soldan sağa) Metin Kahraman, Dr. Şebnem Özdemir, Aslı Demir

Dr. Şebnem Özdemir, “1 Mayıs 2018 tarihinden itibaren Endüstri 4.0’ı anlatan kavramların Türkçe ve İngilizce dillerinde farklı şekillerde kullanılan hashtag‘lerini derledik. Burada kullanılmış kavramların doğru olarak anlaşıldığı ve kullanıldığı kabulünden yola çıktık. Belki de burada bilim dünyasına düşen en önemli görev, toplumun kavramları uygun bir şekilde yorumlamasını sağlayabilmek. Günlük ortalama 65 bin tweet‘i çektiğimiz çalışmamızda, toplamda 26 milyon 746 bin 379 adet tweet’ten yola çıkarak, ülkemizin ve dünyanın, bu yeni sanayi devrimini yorumlama biçimini ortaya koymaya çalıştık” diyen Özdemir, Endüstri 4.0’a ilişkin en fazla öne çıkan kavramın yapay zeka olduğunun anlaşıldığını söylüyor.
“Hatta olumlu yönde atılan tweetler incelendiğinde yapay zekanın dijital dönüşümün anahtarı olarak kabul edildiğini, bir yapay zeka stratejisi yoksa dijital dönüşümünde gerçekleşemeyeceği yönünde sağlam bir inancın var olduğunu söylemek mümkün. Yapay zeka hashtag‘ini barındıran tweetlere odaklandığımızda ise veri kavramının ön plana çıktığını görmekteyiz. Bu noktadan hareketle ‘başarılı bir dijital dönüşümün başarılı bir veri politikası ve yapay zeka çalışmalarına yatırım’ ile gerçekleşebileceğinin tüm dünyada ortak bir kanı olduğunu görüyoruz” diyen Özdemir, Uzakdoğu’da robotik, ABD’de nesnelerin interneti ve Avrupa’da ise büyük veri ve makine öğrenmesininse Twitter’de Endüstri 4.0 ile birlikte öne çıkan kavramlar olduğunu belirtiyor.

“BİTMEYEN PİL YAP BAŞKAN”

İlgi çekici tweetler

•     #digitaldonusum mu dediniz o zaman çocuklar için bireyselleştirilmiş öğrenme ortamları yaratın
•     #endüstri4 hayallerin gerçekleşebilme potansiyeline ulaştığımız çağ #inovasyon #dusunuyorsanVarsın #fikrinYoksaYoksun
•     #industry40 machine or human? We should define the #work #worker #ergonomy (makine mi insan mı? İşi, çalışanı, ergonomiyi tanımlamalıyız)
•     #Endüstri4 .0 ‘da Öğretmenler Mentör olarak çalışacaklar…
•     21. YY’da insanımızın %90 ‘ı “ATM” kullanmayı bilmiyor , Biz daha Endüstri 4.0 diyoruz . Nasıl olacak ? #Endüstri4
•     Yapay zeka, kendi yapay zekasını yaratması nasıl bir sonuç doğururdu? #yapayzeka #endüstri4 #bilim #it #bilisim #robotik #futurizm
•     Telefona bitmeyen pil yap başkan #endüstri4.0
•     Türkiye neden açık kaynaklı özgür fabrika geliştirmesin? İsteyen herkes fabrika yapan fabrika kurar. #endüstri4
•     “Şu an size inanılmaz gibi gelen şeyler çok yakında gerçek olacak” #endustri40 #endüstri4 #industry4 #Industry40 #Blockchain #inovasyon #future #AI #YapayZeka #ArtificialIntelligence #3Dprinting #startup #socialmedia #sosyalmedya #dijitalpara #dijital #Digital
•     Vizyonu 1.0 olan firmanın endüstrisinin 4.0 olması bir dramdır. #endüstri4 #gelecek #inovasyon
•     Katıldığım her konferansta #IOT #SiberGüvenlik #Endüstri4.0 konuları işleniyoruzda noluyor? Biz daha Excel 4.0’dan öteye geçemedik.
•     Japonya’da yapay zeka destekli bir robot Tokyo’nun Tama ilçesinde belediye başkanlığı seçimini kazanamadı. Seçim kampanyasında ise,”herkese fayda sağlayacak adil ve dengeli politikalar” vaadinde bulunmuştu #endustri40 #endüstri4 #industry4 #Industry40 #yapayzeka #inovasyon #AI

Beykent ve Sakarya üniversitelerinin işbirliğiyle yapılan bu çalışma, bilimsel kitaplar basan IGI Global Yayın Evi’nin 2019’da piyasaya süreceği Digital Media Across The Disciplines (Disiplinler Arası Dijital Medya) isimli kitabında yer alacak.

Tags
Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close