Genel

Uzayda astronotlara arkadaş olacak

Yapay zeka teknolojisi bir robotun içinde uzaya taşınıyor. Fransız-Alman havacılık kuruluşu Airbus, teknoloji devi IBM ile işbirliğine giderek, astronotlara yardımcı olmak üzere tasarlanan CIMON (Crew Interactive Mobile Companion-Mürettabatla İletişime Geçen Mobil Arkadaş) isimli bu balon şeklindeki robotu üretmiş. CIMON, yapay zekayla çalışarak bir uzay yolculuğunda insana yardımcıolmakla görevlendirilen ilk görevli robot. İlk görevini Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (UUİ) yerine getirecek olan CIMON, astronotların işlerini yerine getirmekle kalmayacak, görüntülerini Dünya’daki merkez istasyona aktararak onlara göz kulak olacak. Önüne yerleştirilen kamerası ve yapay zekası sayesinde ses-yüz tanıması yapabilen CIMON, astronotların verdiği komutları alıp rahatlıkla uygulayabilecek. Bir Airbus yetkilisi, “CIMON, UUİ‘ye gidecek ilk uçan beyin olacak ve yapay zekasıyla astronotlara yardımcı olacak” derken, CIMON’ı geliştiren ekibin lideri Till Eisenberg, bu yapay zekalı robotunun asıl amacınınsa astronotlarda meydana gelebilecek olası psikolojik bozuklukları saptamak olduğunu söylüyor.
KİŞİSEL ASİSTAN

“CIMON’ı ses ve yüz tanıması yapabilen kişisel asistan olarak düşünebiliriz. Astronotların uzun süreli uzay görevlerindeki psikolojik etkilerini tespit etmek ve başta stresi azaltmak olmak üzere meydana çıkacak rahatsızlarıortadan kaldırmak için önlemler almayıhedefliyoruz. CIMON’ın veri madenciliği ve insan-yapay zeka interaksiyonu konularında çalışmasınıistiyoruz” diye konuştu. 
CIMON’a baktı
ğınızda son derece arkadaş canlısıbir robot olduğunu söyleyebiliriz. Astronotların, CIMON’dan yardım olmakta yabancılık çekeceğini veya iletişime geçeceğini sanmıyorum. Diğer yandan uzay istasyonuna robot gönderme fikrinden, insanların uzun süreli görevlerde uzayda psikolojilerinin ciddi anlamda bozulduğu sonucunu çıkarabiliriz.



 

Tags
Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close