Genel

Yapay zeka artık akıllı telefonda hem donanım hem yazılımda

Yapay zeka akıllı telefonda “donanım” oluyor. Samsung, Ocak 2024’te piyasaya sürülmesiden 3 hafta önce deneyimlediğim Galaxy S24 ile bir ilke imza attı: Yapay zekanın sadece yazılımda değil, donanımda oldu ilk telefon. DoBöylece yapay zekaların birbiriyle konuşma dönemi başladı.

Geçen hafta dünyaya duyurulan, Galaxy S24, S24+ ve Ultra modelleri, değişen özellikleriyle bir yapay zeka ürünü. Farklılıklarını ve özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:

✔︎ Galaxy S24’ün “Circle to Search” özelliğiyle ekran üzerindeki herhangi bir nesneyi veya metni çevreleyerek hızla arama yapabiliyorsunuz. 

✔︎ “Canlı Çeviri” özelliği ile farklı dillerdeki konuşmaları veya metinleri gerçek zamanlı olarak çevirebiliyorsunuz. Şimdilik 14 dilde çeviriyor. Cihazın Türkçeyi desteklemesi bekleniyor.

✔︎ Gelen ve gönderilen mesajları anında çevirebiliyor. 

✔︎ Notlarınızı düzenleyip özetleyebiliyor. 

✔︎ Kaydedilen sesleri ve diyalogları düzenli metinlere dönüştürüyor.

 ✔︎ Web tarayıcınız üzerinden çevrim içi uzun makalelerin ve web sayfalarının özetini çıkarıyor. 

 ✔︎ Farklı çekim koşullarında inanılmaz kalitede fotoğraf ve video çekme imkanı sunuyor. 

 ✔︎ Space Zoom ile uzak mesafelerden bile detaylı çekim yapabiliyorsunuz.

 ✔︎ Çekilen fotoğrafları ve videoları otomatik olarak düzenleyebiliyorsunuz. Bir insanı kareden çıkarma, çıkarma işleminde bozulan arka fonu doğal olarak tamamlama gibi…

Telefonun kendisinde olan bu özellikler, hiç bir uygulama kullanmasanız bile mevcut üretken yapay zeka araçlarının temeldeki pek çok özelliği yerine getiriyor. Herkesin bildiği ChatGPT‘nin telefonun arama tuşunda olması gibi düşünelim. Peki uygulamalara ne olacak? İstediğiniz uygulamayı telefonuza indirmeye devam edeceksiniz. Ama bir fark var: telefonunuzun yapay zekasıyla uygulamanın yapay zekası artık buluşacak, konuşacak. Her cihaz bir yapay zeka cihazına dönüşecek.

Tags
Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close