Genel

Yapay zekanın sosyal medyada yaydığı yanlış bilgi dünyayı karıştırabilir, kaosa neden olabilir mi?

X’te trend olmaya başlayan “İran Tel Aviv’e hava saldırısında bulundu” başlığını okuduğunuzda ne düşünürsünüz? İnanırsınız değil mi? Şaşırmazsınız. Peki bu haber doğru değilse?..

Ki değil… Paylaşımda da görüldüğü üzere sahte bir başlık ve haber. Ve bu, herkesin dikkat kesilebileceği, yayacağı, paylaşacağı, tv kanallarının hemen yayına geçmek isteyeceği türden bir haber.

Bu haberin “doğal olarak” doğru olduğuna inanan sosyal medya kullanıcıları bu yanlış bilgiyi paylaştıkça ve tv kanalları altyazı geçtikçe, olay bir kaosa dönüşebilir. Herşey sarpa sarar, sap saman birbirine karışır, kaos doğabilir. Sonra ayıkla pirincin taşını… Bakmışsın 2 saat sonra ne doğru me değil bilinmiyor. Tüm bunların olması gayet mümkün, farkındasınız değil mi?

Ha, bu dezenformasyonun nasıl meydana geldiğine, yani yanlış bilginin nasıl ortaya çıktığına gelecek olursak, Elon Musk’ın “şakacı” olarak tanımladığı X’in kendi chatbot’u Grok

Şimdiiiii. Bu GenerativeAI, yani Üretken Yapay Zeka kavramının merkezindeki LLM modeliyle ilgili 2 görüş var.

Biri Microsoft, OpenAI, Nvidia gibi Üretken Yapay Zeka’nın Kasım 2022’den bu yana lider markalarının iddia ettiği gibi, bu dezenformasyon vakalarının zamanla azalacağı, zira yapay zekanın daha akıllanacağı yönünde… Hatta Nvidia CEO’su Jensen Huang geçenlerde LLM’lerin halüsinasyon görme, yani yanlış bilgi uydurma vakalarının da sona ereceğiniz söylemişti.

Elon Musk, yapay zekayla ilgili riske sık sık vurgu yaparken, diğer yandan X’in chatbotu Grok’u geliştirdi. Grok’un yeni özelliğini tanıtırken yayınladı yanlış bilgi. Oysa Musk, X’in en güvenilir bilgi kaynağı olacağı sözünü vermişti.

Ancaaaak… Grok’un yeni özelliğini tanıtırken yayınladı yanlış bilgi ve dezenformasyon riskinin giderek daha büyüyeceğini düşünenler de var. Başında, yapay zekanın en önemli isimlerinden, bilimadamı ve seri girişimci Gary Marcus geliyor.

Son X olayından sonra, Marcus bir kez daha “Enformasyon kirliliği yeni seviyelere ulaştı” diyerek, LLM’lerin yaydığı yanlış bilgiden besleneceğini, mizenformasyon ve dezenformasyon riskinin daha da artacağını söylüyor.

Sıklıkla tekrarlıyorum… Kasımda ABD Başkanlık seçimleri var.

Tags
Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close