Genel

Yapay Zeka ile Dans


Japon Kaiji Moriyama isimli dansçı, geçtiğimiz günlerde Tokyo’da gerçekleştirdiği performansıyla sanatın tanımını tanımını yeniden yaptı. Japon teknoloji firması Yamaha ile işbirliğine giden Moriyama, yapay zeka aracılığıyla dans ederek bir piyanoyu çalmayı başardı. Yani, piyanoya dokunmadan…
Tokyo Üniversitesi Sanat Fakültesi tarafından düzenlenen etkinlikte Berlin Filarmoni Orkestrası Scharoun Toplulu
ğu’nun eşliğinde sahneye çıkın Moriyama, Yamaha’nın müzik sistemine yerleştirilen bir algoritma sayesinde dans ederek tuşlara basabildi. Bu nasıl mümkün olabildi? Moriyama’nın vücuduna dört tür alıcı yerleştirildi. Bu alıcılardan yayılan sinyaller sistemin tarafından analiz edilerek, Moriyama’nın nasıl hareket ettiği tespit edildi. Yapay zeka teknolojisi Moriyama’nın hareketlerinden anında bir “melodi verisi” oluştururken, oluşan data bankası hareketlerle melodileri birbirine bağladı. Dans hareketleriyle ortaya çıkan melodi verisi Yamaha’nın Disklavier piyanosuna gönderilerek bu verilerin tuşlara basılıp müziğe dönüşmesi sağlandı. Yamaha’ya göre “hareketlerin” tuşlara basmasında ortaya çıkan en ufak farklılıklar bile yapay zeka teknolojisi tarafından algılanarak ortaya “zengin bir melodi ortaya çıkmasına” neden oldu. 



SANATIN GELECEĞİ

Bu sıradışıperformans sonrasında Moriyama, “Yapay zeka teknolojisinin dans hareketlerimi müziğe dönüştürmesi, insanların düşünce ve eylemi hissedebilme gücünün büyüklüğü konusunda farkındalığımı yükseltti” derken, Yamaha “yapay zekanın sanatsal ifadenin yeni şekillerinin ortaya çıkmasıyolunda önemli bir gelişme” kaydedildiği yorumunu yaptı. Yamaha’nın araştırma ve gelişme bölümü genel müdürü Motoichi Tamura ise geleceğin sanatsal etkinliklerinin arkasında da yapay zekanın olacağının sinyallerini verdi. Tamura, “Biz, yapay zekanın insanlarla müzik aletleri arasında bir köprü oluşturacağını düşünüyoruz. İnsanların müzik aletleriyle daha özgür olması ve kendilerin daha doğrudan ifade etmesi için yapay zekalı sistemler geliştirmeye devam edeceğiz” dedi. 
Bu ilginç performans, sizce de sanat kavramının önümüzdeki on yıllarda de
ğişiceğini göstermiyor mu? Özellikle performans sanatçılarının “teknoloji destekli yeni nesil sanat” konusunda neler düşündüğünümerak ediyorum.



Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close