Genel

Yapay zekalı içerik uygulaması: Contenting

Dijitalleşen dünyada artık çok iyi biliyoruz ki, gerek firmamızı gerekse profesyonel hayatımızı dünyaya aktarmak için içerik üretmek, faaliyetlerimizi sürekli olarak paylaşmak gerek. İşte bu noktada bizi değerli kılacak olay şey, içerik. Nasıl bir içerikle kendimizi ifade ediyoruz? Bu konuda pek çoğumuz deneyimli değil. Yol, yordam bilmiyoruz. Bu nedenle geliştirilen pek çok uygulama var. Yapay zeka is size özel profil geliştirmedeki becerisini burada kullanıyor. Ondokuzon’un geliştirdiği Contenting, yapay zekadan destek alarak “size uygun içerik” hazırlamanıza yardımcı olan bir uygulama.

Ondokuzon Kurucusu Yasin Şimşek, uygulamanın çıkış noktası olan içeriğin değerini şöyle anlatıyor: “Dünya genelinde 1 dakikada 6 bine yakın makale, blog, haber yayınlanıyor. Bu akışı takip etmek ve bu içerik deryasında nitelikli, ilgi alanlarımıza hitap eden içerikler bulmak giderek zorlaşıyor. Her bir makalenin, haberin, blog yazısının ne içereceğini öngöremeden ona tıklamak yorucu bir deneyim. Bu noktada eni bir değer çıkıyor: içerik derlemesi.”

ASİSTAN ALGORİTMA

Şimşek, bu soruna çözüm sunmaya çalışan Contenting’in nasıl kullanıldığı konusuna gelince, “Cre v2 adını verdiğimiz yapay zeka dostumuz; düzenli olarak milyonlarca sayfayı anlık olarak tarıyor. Kullanıcıların ilgilisini çekeceğini düşündüğü içerikleri derliyor ve her kullanıcıyla ayrı ayrı ilgileniyor. Algoritmamız en yalın haliyle kullanıcıya bir asistan gibi hizmet veriyor. Contenting’de ilgi alanlarınızı seçtikten sonra size sunulan içerik önerilerini sağa (beğen) ve sola (beğenme) kaydırarak, ilginizi çeken içeriklere tıklayarak algoritmanın sizi daha yakından tanımasını sağlıyorsunuz. Yani yapay zekamız kullanıcının uygulamada geçirdiği süre içerisinde birçok kritere göre onu değerlendiriyor ve ilgi alanlarını tespit etmeye çalışıyor. Yapay zeka bu tespitlere paralel olarak gelişmeye başlıyor ve her kullanımdan sonra size daha iyi öneriler sunuyor” şeklinde konuşuyor.

AMAÇ ZAMAN KAZANDIRMAK

Contenting’in App Store’da ve Google Play Store‘da Türkçe olarak yayında olduğunu ve algoritmalarına İngilizce içerik öğretme aşamasında olduğunu belirten Ondokuzon Kurucusu Yasin Şimşek, “Doğru içerikleri kullanıcılarımıza önererek içerik tüketimi noktasında kullanıcılarımıza zaman kazandırmayı amaçlıyoruz. Aynı zamanda çok kaliteli içerik üreten fakat geniş kitlelere ulaşacak iletişim gücü olmayan içerik üreticilerini de Contenting üzerinden o kitlelere ulaştırabilmeyi hedefliyoruz” diyor.

Tags
Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close