Genel

Yapay zekanın son tahmini: yüzde 70 doğruluk oranı

6 Şubat 2023 depreminin 1’inci yılında, “depremlere karşı nasıl hazırlıklı olmamız gerektiğini” konuştuk. Yapay zeka bu hazırlığın büyük bir parçası. Bu teknoloji sayesinde, bu doğa olayını tahmin etmede ilerlemeler kaydediyor

ABD’li bir ekibin Çin’de yaptığı çalışma, “ortalama şiddetteki” depremi 320 km öteden, yüzde 70 doğruluk oranıyla tahmin etti. Bu en yeni gelişme… Türkiye dahil, deprem bölgelerinde bu tahmin zamanla daha doğru olacak. Sadece ABD’li değil, uluslararası uzmanlar böyle düşünüyor.

Çin’de yedi aylık bir deneme sürecinde, bir yapay zeka algoritması gerçek zamanlı sismik verilerde istatistiksel anormallikleri ve tarihsel deprem kayıtlarını tespit etmek için eğitildi.

Bu gelişme, depremler sonrası hızlı yardım yanıtını iyileştirmeyi amaçlıyor ve şüphesiz ki büyük bir kilometre taşı olacak.

320 km’lik mesafeyi uzun ve doğruluk oranını yetersiz bulabilirsiniz ama ne yazık ki şu anda ancak bu kadar gelişme kaydediliyor. Çalışmayı yürüten ekibin lideri Sergey Fomel, “Sonuçlar, yapay zeka destekli deprem tahminini takip etmede önemli bir ilerlemeyi temsil ediyor, uzun süredir süregelen bir zorluk bu. Küresel tahminler henüz yeterli değil, ancak çalışma ilkesel olarak problemin çözülebilirliğini gösteriyor” yorumunu yaptı.

ABD ve Çin bu alanda çok büyük yarışta. Üstelik ABD ve Çin dışında her yıl tahminleme için yüzlerce algoritma geliştiriliyor. Herkes, “doğa-fizik ve veri” bazlı yöntemlerle en doğru algoritma geliştirmeye çalışıyor. Deprem bölgelerinden sismik veri toplanıyor ve laboratuvar ortamında tahminleme yapılıyor.

Çin’de geçen yıl düzenlenen bir tahminleme yarışmasına 600’ün üzerinde başvuru oldu. Bu rakam, dünyanın bu çok ama çok önemli konuya nasıl odaklandığının göstergesi.

Peki neden bu kadar zor? Biliminsanları depremin oluşturan parametreleri anlamaya çalışıyor. Deprem bölgelerinden kaydedilen sismik veriler laboratuvar ortamında değerlendiriliyor. Ama asıl sorun, hangi sismik verinin hangi depremin işareti olduğunu anlamak…

Uzmanlar ilerleme kaydedileceğinden eminler. Özellikle Kaliforniya, İtalya, Japonya, Yunanistan, Türkiye ve Teksas gibi güçlü sismik ağlar üzerinde yoğunlaşılıyor.

İklim değişikliği, hava felaketlerini tahmin etmek konusunda daha hızlı ve doğruluk oranı daha yüksek gelişmeler kaydediliyor. Eylül 2023’te ABD, Kanada ve Bermuda’yı etkileyen Lee Kasırga’sında bu ölçüldü. Ama deprem işi çok ama çok daha karmaşık.

Tags
Show More

suleguner

Yapay zeka ve robotik konularında uzman, İstanbul merkezli gazeteciyim. Sadece bu iki alanda yazan tek Türk gazeteci-yazarım. Aralarında Türkiye’nin en çok satan ekonomi dergisi ve bir İngilizce gazetenin de bulunduğu Türk medyasına ait yayınlara yazıyorum. Türkiye'nin kamuoyuna açık ilk yapay zeka ve robotik anketini 2018'de gerçekleştirerek, insanların bu iki kavrama nasıl baktığını inceledim. Detaylarını site de bulabileceğiniz "beyaz yakalı ve lisans-yüksek lisans üstü öğrencilerden" oluşan iki grupla yaptığımız anket sonuçlarında öne çıkan iki veriyi aktarmam gerekirse, yapay zeka öğrencileri çalışanlardan daha çok korkuyor. Beyaz yakalılar ise robotlardan gençlere göre daha az korkuyor. Türkiye genelinde yapılan ankete göre yapay zekanın hayatımıza giderek daha çok dahil olması veya robotların iş ve özel hayatımızda yer almaya başlaması genel anlamda bizi endişelendirmiyor. Ankete katılımcıların "İnsan zekası mı, yapay zeka mı?" sorusuna cevabıysa, "insan zekası" şeklinde olmuş. Kamuoyu araştırmalarıma her yıl devam ederek Türk halkının teknolojiyle olan ilişkisinin nabzını ölçmeyi amaçlıyorum. Teknolojiden korkulmaması gerektiğini, insanın yararına ve doğru bir şekilde kullanıldığında hayata önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Ayrıca teknolojiyle birlikte değişen hayatı iyi anlamamız gerektiğini, hayatımızdaki değişiklikleri iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir gazeteci-yazar olarak teknolojinin insan hayatı için çizdiği vizyonu anlatmaya, konuşmalarımda insanları yakında nasıl bir dünyanın beklediğine ilişkin bir resim çizmeye çalışıyorum. Gazetecilik kariyerimde yönümü teknolojiye çevirmeden önce bazı Türk basın yayın kuruluşlarının yanısıra, ANSA İtalyan Haber Ajansı'nın Türkiye muhabirliği görevlerinde bulundum. Kariyerim boyunca pek çok ülkeyi gezerek sosyal ve teknoloji içerikli yazılar yazdım. Bu ülkeler içinde aklıma en çok yer eden Ekvador, Küba, Sudan ve Güney Kore oldu. İngilizcenin dışında İtalyancayı profesyonel iş yaşamımda kullanabiliyorum. Fitness ile ilgileniyorum ve bir sağlıklı yaşam bloğum var. Aynı zamanda amatör bir DJ’im.

Benzer İçerikler

Close
Close